Nový Jičín dá letos do obnovy městských bytů 37 milionů

17.08.2019 7:34

Nový Jičín se zaměřil na obnovu svého bytového fondu. Jen v tomto roce do něj investuje 37 milionů korun.

Nový Jičín dá letos do obnovy městských bytů 37 milionů
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Třetina částky je určena na drobnější opravy jednotlivých bytů, téměř 25 milionů korun budou stát rekonstrukce bytových domů. Tou nejnákladnější je právě probíhající revitalizace domu na Revoluční ulici 36, která přijde na 15 milionů korun. Opravuje se tu střecha a lodžie, budova se zatepluje a ze strany od silnice se byty odhlučňují.

Na bytovém odboru počátkem tohoto roku zavedli agendu oprav volných bytů. V Novém Jičíně je totiž řada bytů kvůli špatnému stavu neobyvatelných. „V minulosti byla obnova bytového fondu města zanedbána a podfinancovaná, výnosy z nájemného plynuly na jiné projekty než zpět do revitalizace bytů a bytových domů. To chceme změnit. V letošním roce jsme proto v rozpočtu na tyto opravy alokovali 5,5 milionu korun a i v dalších letech hodláme vyčlenit dostatečné množství finančních prostředků na systematickou opravu bytů. Cílem města je poskytovat kvalitní bydlení odpovídající běžně dostupným standardům. Ostatně péče o vytváření podmínek pro uspokojování potřeby bydlení je jedním ze základních úkolů,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský.

Od začátku roku bylo opraveno 24 volných bytů a v dalších čtyřech se nyní pracuje. „Průměrná částka za generální opravu jednoho bytu se pohybuje téměř kolem 190 tisíc korun. Zpravidla jde o výměnu elekroinstalace, kuchyňských linek a instalaci bytových ventilací,“ doplnila Eva Friedecká z bytového odboru novojičínské radnice.

Současně s revitalizací bytového domu na Revoluční 36 probíhá i výměna balkónů na Revoluční 6. Na domech v Jičínské ulici 272 a 28. října číslo 4 a 8 se opravuje střecha, na adrese Masarykovo náměstí 22 se mění okna a opravuje se fasáda. „V domě na Jičínské ulici 272 ještě budeme měnit rozvody včetně odpadů a v některých domech budeme vyměňovat vodoměry,“ dodala Friedecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…