Nový Jičín pokračuje ve výměně veřejného osvětlení

12.08.2019 16:59

Nový Jičín pokračuje ve výměně veřejného osvětlení za úspornější LED zdroje. Do konce listopadu bude v ulicích města instalováno 477 nových svítidel, což by podle propočtů mělo v daných lokalitách snížit výdaje na energii o 44 procent.

Nový Jičín pokračuje ve výměně veřejného osvětlení
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Náklady na realizaci projektu dosáhnou téměř k devíti milionům korun. Dva miliony korun uhradí dotace z ministerstva průmyslu a obchodu.

„Našim cílem je snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení formou obnovy osvětlovací soustavy. V budoucnu chceme také pořídit optimální řídicí systém veřejného osvětlení, který by umožňoval na dálku například regulovat intenzitu světla,“ informoval Pavel Hurta z odboru rozvoje a investic Městského úřadu Novém Jičíně.

Nový Jičín začal nahrazovat staré sodíkové výbojky za úspornější LED zdroje v roce 2013. V minulých letech se obnovovalo osvětlení v centrální části města a na hlavních tazích. Letos práce pokračují v dalších asi dvaceti ulicích. Například v Suvorovově, Hřbitovní, Trlicově, K nemocnici, Skalky, U Jičínky, Rybníčky, a také v místní části Bludovice.

„V Revoluční ulici se kromě světel dávají i nové sloupy a zemní vedení, ve Smetanových sadech, kde se výbojková světla měnila za LED systém už vloni, se stavějí nové stožáry a původní počet osvětlení se doplňuje o 11 dalších,“ doplnila Blanka Zagorská z odboru rozvoje a investic.

Na území Nového Jičína jsou tři tisíce sto světlených bodů. Městu se už podařilo více než třetinu z nich vyměnit za úspornější osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …