Olomouc: Čtvrtinu přestupků mají na kontě koloběžkáři

20.09.2021 15:18 | Tisková zpráva

Na pravidla správné jízdy, odstavování koloběžek a problematické chování uživatelů elektrokoloběžek ve městě. Právě na to se zaměřili olomoučtí strážníci a policisté při dopravně bezpečnostní akci. Výsledek? Koloběžkáři v Olomouci se postarali o téměř čtvrtinu přestupků, které se týkají zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Olomouc: Čtvrtinu přestupků mají na kontě koloběžkáři
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jedním slovem nekázeň. Tak by se dalo zhodnotit chování cyklistů a jezdců na koloběžkách a zejména těch elektrických, v uplynulých měsících. Uživatelé koloběžek mnohdy ani neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá,“ konstatoval mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Hlídky strážníků a policistů minulý týden na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. „Výsledkem bylo celkem 34 přestupků, kdy 22 bylo vyřešeno domluvou, v 11 případech byla uložena pokuta a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ konstatoval za Městskou policii Olomouc Petr Čunderle.

Od začátku roku už řešili strážníci více než devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích a téměř o čtvrtinu se postarali právě koloběžkáři. „Překvapený výraz uživatelům elektrokoloběžek dokáže vytvořit už samotné sdělení, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. S kolem ani koloběžkou tak jejich uživatelé podle zákona nemohou jezdit po chodníku nebo pod vlivem alkoholu,“ objasňuje mluvčí.

Aby se sdílená kola a koloběžky nestaly přítěží, rozjelo město a provozovatelé už na začátku letošní sezony osvětovou kampaň Řiď s(e) rozumem! Jejím smyslem bylo upozornit na pravidla správné jízdy a odstranit největší prohřešky, kterých se lidé při jízdě na sdílených kolech a koloběžkách dopouštějí. „Zdůrazňujeme právě především pravidla, která mají provozovatelé i uživatelé ve městě dodržovat. Naším cílem je, aby služba sdílené mobility fungovala, bylo co nejméně konfliktních situací, špatně zaparkovaných koloběžek a nehod,“ objasnil už dříve náměstek primátora pro Smart City Matouš Pelikán.

Po skončení sezony bude město společně se soukromými provozovateli sdílených kol a koloběžek klady a zápory tohoto typu dopravy znovu vyhodnocovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…