Olomouc: Do olomouckých ulic vyrazilo osm nových autobusů

18.07.2018 7:34

Předáním osmi nových vozů byl završen tříletý kontrakt Dopravního podniku města Olomouce se společnostmi Solaris Bus & Coach S. A. a Solaris Czech na nákup šestadvaceti autobusů Solaris Urbino.

Olomouc: Do olomouckých ulic vyrazilo osm nových autobusů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V předchozích dvou letech již bylo do Olomouce dodáno osmnáct vozidel, a to osm kloubových autobusů Solaris Urbino 18, devět sólo autobusů Solaris Urbino 12 a jeden midi bus Solaris Urbino 8,6. Celková hodnota kontraktu je 156,5 milionů korun.

Osm nových autobusů Solaris Urbino 12 postupně začnou cestující potkávat na všech autobusových linkách v Olomouci. Stejně jako v předchozích dodávkách se jedná o vozidla IV. generace, splňující emisní normu Euro 6. „Nové autobusy přinášejí městu i jeho obyvatelům řadu výhod. Jde samozřejmě o vyšší komfort cestujících, spolehlivý provoz a také o významný krok z pohledu ekologie, protože všechny nové vozy plní nejpřísnější emisní normy,“ uvedl při slavnostním předání náměstek primátora Filip Žáček. Zdůraznil také, že se díky novým autobusům už vloni stala Olomouc největším městem, které má stoprocentní výpravu nízkopodlažních vozů.

Letos bude obnoven i vozový park tramvají

Po dodání třetí várky nových vozidel začne DPMO, a.s. vyřazovat ze svého vozového parku první nízkopodlažní autobusy Solaris Urbino 12, které byly pořízeny v roce 2003. Průměrné stáří autobusů DPMO bude po zmíněné dodávce a vyřazení 8 starších vozidel 7, 74 roků.

„Dle koncepce obnovy vozového parku autobusů připravujeme další nákup vozidel v roce 2020. Letos bude ještě DPMO dodán elektrobus značky SOR,“ doplnil ředitel DPMO Jaromír Machálek.

V tomto roce dopravní podnik provede i obnovu vozového parku tramvají. Již v červnu byly dodány dvě modernizované tramvaje Vario LFR.S v hodnotě cca 37,5 milionů korun bez DPH a do konce října bude dodáno 8 ks tramvají typu EVO v celkové hodnotě cca 175 milionů korun bez DPH. Na uvedená tramvajová vozidla byla získána dotace z fondů EU ve výši 85%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…