Olomouc: Ekonomická krize zvýšila počet pohledávek magistrátu o jednu třetinu

04.03.2023 12:50 | Tisková zpráva

Od roku 2013 vymáhá Olomouc pohledávky ze správních a rozhodovacích činností. Ke konci loňského roku evidovala radnice více než 24 tisíc případů s objemem přes 109 milionů korun.

Olomouc: Ekonomická krize zvýšila počet pohledávek magistrátu o jednu třetinu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V těchto celkových číslech figuruje závěrečný půlrok 2022 téměř dvěma tisícovkami případů a dluhem skoro pěti milionů korun. Ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák uvedl, že pohledávky město vymáhá dvěma způsoby.

„Primárně ho řeší oddělení vymáhání pohledávek ekonomického odboru. To zjišťuje informace o dlužnících ve vztahu k jejich případnému zaměstnání, popřípadě pobírání příjmů postavených na roveň mzdy a současně informace o prostředcích na bankovních účtech těchto dlužníků. Pokud takový majetek zjištěn není, jsou jednotlivé případy postupovány k vymáhání soudnímu exekutorovi,“ vysvětlil náměstek Bačák.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí

Vymáhání prostřednictvím soudního exekutora tak představuje sekundární způsob vymáhání pohledávek. Ten k 30. lednu přesáhl objem pohledávek 104 milionů ve více než 23 tisících vymáhacích případech. Počet zcela vymožených případů byl 7298 s objemem přes 25 milionů korun.

Za rok 2022 bylo exekutorskému úřadu předáno k vymáhání 652 nových pohledávek v objemu 6,1 milionu korun.

Oddělení vymáhání pohledávek předpokládalo pro rok 2022 vyšší počet případů a nemýlilo se. „Zhoršená ekonomická situace zvýšila počet pohledávek proti předchozímu roku o třetinu,“ upřesnil náměstek. Během loňského roku se ale také čtyřikrát zvyšovala nezabavitelná částka, která se meziročně zvýšila z 8 846 na 11 104 koruny. Obdobnou situaci lze očekávat i letos.

Nejčastěji dluží lidé ekonomickému odboru, odboru agendy řidičů a motorových vozidel a také městské policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…