Olomouc: Hledají se nové možnosti pro nezaměstnané

09.03.2015 7:36

Najít práci není snadné pro nikoho, natož pak pro lidi se zdravotním, mentálním nebo jiným handicapem. Lidem se ztíženým uplatněním na trhu práce v tom chce pomoci nová pracovní skupina, která se tento týden poprvé sešla na půdě olomouckého magistrátu.

Olomouc: Hledají se nové možnosti pro nezaměstnané
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Všichni vidíme, že práce na zkrášlení veřejného prostranství, parků, nebo třeba i městských hřbitovů a lesů je spousta. Jde o to najít způsob, jak třeba i s pomocí dotací umožnit lidem bez práce najít uplatnění, aby to bylo výhodné pro všechny. Proto jsme pozvali představitele městských akciových společností, zástupce různých neziskových organizací a samozřejmě i pracovníky odboru sociálních věcí našeho města,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Upozornil, že na projekty rozšíření pracovní nabídky pro tyto osoby bude už letos možné využít prostředky ze strukturálních fondů EU prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Vytvořit a organizačně zabezpečit pracovní místo vhodné například pro člověka na vozíku, pro nevidomého nebo pro někoho s duševním onemocněním opravdu není snadné. V Olomouci se teď proto pokusí vytvořit strategii a nastavit podmínky tak, aby se to přinejmenším v rámci městských organizací podařilo. Některé organizace, jako jsou Lesy města Olomouce, se do spolupráce zapojují nově, jiné, například Technické služby města Olomouce, Zoo Olomouc či Výstaviště Flora, už zkušenosti se zaměstnáváním znevýhodněných osob z řad dlouhodobě nezaměstnaných mají. Z minulosti proto také vědí, jaká úskalí mohou stát tomuto dobrému úmyslu v cestě.

„Z pohledu města a pohledu lidí, kteří stojí o práci, je motivace jasná. Je důležité nastavit pravidla tak, aby existovala motivace i pro potenciální zaměstnavatele,“ uvedl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. Pro zaměstnavatele jde také o administrativní zátěž, která se v minulosti v případě přidělených zaměstnanců ze strany úřadu práce mnohdy vůbec nevyplatila. „Bývalo to tak, že k nám postupně poslali třeba osmdesát uchazečů, a z nich nakonec byli schopni pracovat dva,“ potvrdil složitost situace ředitel ZOO Olomouc Radomír Habáň. Právě odstranění různých administrativních překážek i předcházení takovýmto nesmyslným situacím je předpokladem pro úspěch projektu.

Zástupci organizací, které lidem s handicapem pomáhají zase zdůraznili, že přímo v jejich řadách existuje velké množství klientů, kteří skutečně o práci zájem mají. V některých případech ji i akutně potřebují, aby mohli z výdělku pokrýt náklady třeba na chráněné bydlení. Podle nich je proto lepší, když potenciální zaměstnavatelé spolupracují přímo s těmito organizacemi než s úřadem práce, odkud často přicházejí i lidé, kteří o práci ve skutečnosti zájem nemají. Zástupci organizací Tyfloservis, Spolek Trend Vozíčkářů, InternetPoradna.cz, Charita Olomouc, Mana, Člověk v tísni či Klíč – centrum sociálních služeb také mohou v rámci této pracovní skupiny přímo vyjednat se zaměstnavatelem specifické podmínky, za nichž může ten který klient dobře vykonávat práci. Setkání a spolupráce ve skupině se budou účastnit také společnosti Edukol a SocioFactor, které mají cenné zkušenosti s řízením projektů, vzděláváním a zprostředováním práce pro osoby se ztíženým přístupem na trh práce.

„Naše první setkání ukazuje, že dát dohromady tuto skupinu lidí má smysl. Jsem přesvědčen o tom, že se díky naší spolupráci podaří najít uplatnění pro maximální počet těch, kteří o práci mají opravdu zájem a pro zaměstnavatele budou přínosem,“ konstatoval Ladislav Šnevajs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…