Olomouc: Kontroly heren pokračují, radní pošlou výzvu ministerstvu financí

01.02.2015 12:13

Intenzivní kontroly skutečného stavu v jednotlivých hernách na území města Olomouce pokračují. Vyplývá z nich, že ne všichni provozovatelé heren splnili svou povinnost a vyhověli požadavkům obecně závazné vyhlášky o regulaci hazardních her.

Olomouc: Kontroly heren pokračují, radní pošlou výzvu ministerstvu financí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Radní znovu osloví tyto provozovatele a navíc podávají podnět ministerstvu financí, aby zahájilo řízení o odebrání povolení k provozu výherních loterijních terminálů na adresách, odporujících znění vyhlášky.

„V posledních týdnech jsme objeli šestadvacet míst, kde jsou provozovány herny bez jakéhokoliv povolení města,“ uvedl Jiří Hradil z ekonomického odboru magistrátu. „Tyto herny vznikaly výhradně na základě povolení ministerstva financí a nejsou součástí adres, povolených v obecně závazné vyhlášce, a neměly by tedy být vůbec v provozu,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major. Kontroly prokázaly, že devatenáct z těchto heren už bylo zavřeno, sedm je ještě v provozu. „Těmto provozovatelům zašleme výzvu, aby do třiceti dnů ukončili provoz videoloterijních terminálů, protože jejich provoz je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou,“ dodal náměstek.

Kontroly dále ukázaly, že je v provozu ještě dalších osm ze čtrnácti heren, které měly stanovenu výjimku z obecně závazné vyhlášky na přechodnou dobu do konce roku 2014. Na těchto osmi adresách je v provozu celkem 52 přístrojů. Také provozovatelé těchto automatů budou vyzváni k neprodlenému ukončení jejich provozu.

Současně zašle statutární město Olomouc podnět ministerstvu financí, aby zahájilo správní řízení s provozovateli, kteří v rozporu s platným obecně závazným předpisem, avšak v souladu s povolením ministerstva financí, provozují videoloterijní terminály. Rozpor mezi požadavkem vyhlášky a povolením ministerstva je nutné odstranit. Město proto vyzývá ministerstvo, tedy orgán vydávající příslušná povolení, zohlednit rozhodnutí obce a vydaná povolení zrušit.

Cílovým stavem má být co nejdříve snížení počtu heren na 57 adres. Současně se počítá s tím, že město připraví další vyhlášku, v níž bude počet adres dále redukován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…