Olomouc: Město postaví další cyklostezku, začíná její příprava

15.11.2019 13:59

V městské částí Hodolany se rozjela příprava na výstavbu další etapy Jantarové cyklostezky. Povede po břehu řeky Bystřice a cyklisty dovede na už hotový úsek stezky, která vede do Bystrovan. V úseku mezi ulicemi Hodolanská a Libušina se aktuálně začalo s její přípravou, stavět se má v příštím roce.

Olomouc: Město postaví další cyklostezku, začíná její příprava
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Přípravě na výstavbu cyklostezky předcházejí nutné předložky inženýrských sítí a kácení dřevin. „Kácení bylo nutné provést v předstihu před realizací stezky. Důvodem je období podzimního přeletu netopýrů, takže zásah do porostu je možné udělat pouze v termínu od poloviny září do konce října,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Na kácení byla vydaná potřebná povolení, která byla řádně projednána s odborem životního prostředí, a dohlíží na něj biologický dozor. „K odstranění byla vyčleněna pouze nejnutnější část dřevin a předcházela tomu jejich podrobná inventarizace,“ doplnil Petr Loyka s tím, že na práce dohlíží i technický dozor projektanta.

Více než 700 metrů cyklostezky se má postavit příští rok. Zmíněná část Jantarové cyklostezky je zařazena do rozpočtu města na rok 2020 a už má i platné stavební povolení. Na výstavbu je vyčleněno více než 5 milionů z vlastních zdrojů města, zbytek má pokrýt předpokládaná dotace ve výši zhruba 8 milionů korun, o kterou už město požádalo.

Cyklisty stezka povede po levém břehu řeky Bystřice, v úseku od ulice U Ambulatoria po lávku přes Bystřici až na konec ulice Lermontovovy. V tomto místě se napojí na hotovou část Jantarové stezky postavenou v roce 2015. „Jde o další důležitou část, která propojí centrum města a po celé délce řeky Bystřice dovede cyklisty až do Bystrovan. A co je důležité, vyřeší i nebezpečné přejíždění frekventované silnice u tzv. myší díry, protože pod Hodolanskou ulicí povede podjezdem,“ zdůraznil investiční náměstek primátora Martin Major.

Dobudování cyklostezky nadregionálního významu je pro Olomouc klíčové. Jantarová stezka, která nese jméno pověstné obchodní cesty sloužící k transportu jantaru, protíná celou Evropu od severu k jihu (Krakov – Morava – Vídeň) a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…