Olomouc: Most přes Bystřici je kompletně opraven. Poprvé od jeho výstavby

26.12.2021 9:32 | Tisková zpráva

Jedna z největších investičních akcí letošního roku skončila. Most M 10 přes řeku Bystřici na Masarykově třídě je po rekonsrukci opět v plném lesku a parádě. Současný most na tomto místě vznikl v šedesátých letech minulého století a jeho nynější rekonstrukce byla první velkou opravou.

Olomouc: Most přes Bystřici je kompletně opraven. Poprvé od jeho výstavby
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jednalo se o kompletní rekonstrukci sdruženého mostu pro tramvajový a silniční provoz o jednom poli v délce 21 metrů. Stavebníci odstranili původní vozovku a kolejový svršek až na horní povrch nosné konstrukce, tvořené prefabrikovanými nosníky. Poté vytvořili novou spřaženou desku, nové příčníky a provedli injektáž kabelových kanálků. Dále zhotovili novou izolaci mostovky, nový tramvajový svršek a novou vozovku i chodníky.

Součástí stavby byla také rekonstrukce původního mostního zábradlí a sanace spodní stavby a podhledu mostu. Samozřejmou součástí celé opravy byla taktéž úprava komunikace před a za mostem.

„Pro rekonstrukci mostu jsme využili období, kdy je v souvislosti se stavbou protipovodňových opatření v centru města uzavřena Masarykova třída a hlavní most přes Moravu. Stejně tak jsme i vloni opravili další most na této trase, a to most přes Mlýnský potok mezi Žižkovým náměstím a ulicí 1. máje,“ říká investiční náměstek primátora Martin Major.

Zhotovitelem byla společnost IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc, objednatelem statutární město Olomouc a Dopravní podnik města Olomouce. Celkové náklady byly 27,9 milionu korun včetně DPH, z toho město uhradilo 20,5 milionu korun včetně daně, DPMO uhradilo 7,4 milionu korun včetně daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…