Díky zodpovědnosti Olomoučanů se naše město pravidelně umisťuje na předních příčkách v soutěžích v třídění odpadu.
Další možnost, jak ještě více ulevit plným nádobám na směsný odpad, dostanou občané Olomouce od 1. listopadu. Zatím na zkoušku se na sídlišti Povel objeví čtyřicet nových nádob na sběr gastroopadu. Ten následně najde využití při výrobě bioplynu, potažmo biometanu, elektřiny a tepla v Rapotíně, kam jej bude svážet společnost Energy financial group, která bude sběr gastroodpadu v Olomouci na základě smlouvy s městem zajišťovat. Pokud se třídění a sběr gastroodpadu na sídlišti Povel osvědčí, zhruba v polovině příštího roku bychom mohli najít tyto sběrné nádoby i jinde ve městě.„Větší separaci vytřiditelných složek biologicky rozložitelného komunálního odpadu nám nově ukládá legislativa a já jsem moc rád, že se nám podařilo navázat spolupráci s firmou, která projekt „Třídím gastro“ úspěšně odstartovala už na Šumpersku. V Olomouci lidé tuto možnost najdou od listopadu na čtyřiceti místech lidnatého sídliště Povel, kde mohou do tmavě hnědých popelnic s označením „gastroodpad“ vhazovat kuchyňské zbytky i třeba prošlé potraviny. Podtrhuji tmavě hnědé, protože světle hnědé nádoby na bioodpad již v ulicích máme a právě v nich mnohdy nesprávně končí gastroodpad živočišného původu, který tam nepatří. Věřím, že pokud budou Olomoučané této možnosti využívat, podaří se poměrně výrazně snížit podíl směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku. Každá recyklace má smysl. Snad bude třídění odpadu z kuchyně úspěšné i v Olomouci,“ věří náměstek primátora města Olomouce Otakar Bačák, který má odpadové hospodářství města ve své kompetenci.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.