Olomouc: Podpořte město v prvním ročníku soutěže Adapterra Awards

07.08.2019 16:04

Výkyvy teplot, úbytek vody v půdě a nesnesitelné horko ve městech. Těmto důsledkům klimatických změn čelí nejen Česká republika ale i Olomouc. Ta chce také přispět svým dílem a rozšířit tak řady inspirativních řešení na zvládání klimatických změn. Proto do soutěže, kterou organizuje největší česká environmentální Nadace Partnerství, přihlásila své dva již úspěšné příklady.

Olomouc: Podpořte město v prvním ročníku soutěže Adapterra Awards
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomouc dala do ohně dvě želízka, která se snaží vypořádat s přehříváním hanácké metropole. Město do soutěže vyslalo rekreační park Hamrys a společně s Povodím Moravy přihlásilo i novou podobu řeky Moravy na jihu Olomouce.

Park Hamrys bojuje s tepelným ostrovem města, zpomaluje odtok vody a v budoucnu podpoří v intenzivně obdělávané krajině i biodiverzitu. Za vznikem nové rekreační plochy stojí místní občané, protože okolí pískovny Hamrys bylo oblíbeným cílem jejich procházek. I nově rozšířené koryto řeky Moravy na jihu města přispívá ke zvládání horkých letních dnů. Kromě protipovodňové ochrany byla upravena i celá poříční krajina. Výsadbou nových stromů a snížením teras u břehů se řeka otevřela lidem.

Z celkem pětadvaceti přihlášených projektů z celé republiky porota složená z klimatologů a ekologů vybrala finalisty veřejného hlasování o cenu sympatie. Za naše město nakonec uspěl v 1. kole soutěže, a s tím zároveň postupuje do finále, projekt zrealizovaný ve spolupráci s Povodím Moravy. Je jím nová podoba řeky Moravy. Ta zahrnuje v rámci budování protipovodňové ochrany města úsek od soutoku Moravy s Mlýnským potokem nad ulicí Velkomoravská až k železničnímu mostu na Nových Sadech.

Podpořte Olomouc v rámci veřejného hlasování od 7. srpna do 25. září ZDE.

Přitom se můžete seznámit s tím, jaká další zajímavá řešení jiná města, firmy či jednotlivci nabízejí. Smyslem soutěže je totiž podpořit a zviditelnit opatření, která čelí stále extrémnějším změnám počasí a představit již odzkoušené a kvalitní projekty.

Vítěz veřejného hlasování bude spolu s vítězi, o kterých rozhoduje odborná porota, vyhlášen 4. listopadu na odborné konferenci v Praze. Finálové projekty, mezi nimiž již Olomouc svého finalistu místo má, získají místo v inspirační databázi Adapterra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …