Olomouc: Renovace haptických modelů

01.08.2018 20:38

V letošním roce v rámci činností odstraňování bariér a v rámci projektu „Vytváření bezbariérového prostředí pro osoby se zrakovým postižením na území města Olomouce a renovace haptických modelů“ se postupně renovují dřevěné haptické modely, které byly pořízeny v letech 2001 a 2002 v rámci zpřístupnění olomouckých památek zrakově postiženým.

Olomouc: Renovace haptických modelů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jedná se o pět modelů: model baziliky na Svatém Kopečku, historické budovy radnice, kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv. Gorazda.

Modely řadu let trpí častým hmatovým prohlížením, v některých případech vlhkostí prostředí, opakovanou změnou teplot a jinými nežádoucími vlivy. Vykazují známky mechanického opotřebení, prasklin, rozklížení, objemových změn a drobného poškození určitých architektonických prvků. Aby mohli i nadále důstojně sloužit haptickým účelům, budou odborně ošetřeny a opraveny v restaurátorské dílně. Odbornou renovaci provede restaurátor Otakar Ruček, který má s výrobou haptických modelů výborné zkušenosti a je zárukou kvality.
První z dokončených modelů – baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku byl již předán zpět do baziliky v polovině července.

V současné době se renovuje model Radnice, který bude do budovy předán v pátek 17. srpna v 9 hod za přítomnosti zástupce TyfloCentra Olomouc,  restaurátora, a také nevidomých a slabozrakých klientů. V letních a podzimních měsících budou postupně následovat modely kostelů sv. Mořice, sv. Michala a pravoslavného kostela sv. Gorazda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…