Olomouc: Rozárium doplní nový mobiliář a veřejné osvětlení

20.07.2018 20:37

Lepší komfort pro pobyt v areálu olomouckého rozária poskytne návštěvníkům nově instalovaný venkovní mobiliář, který doplní i veřejné osvětlení. Stavební práce, o nichž rozhodli radní, začnou v rozáriu ještě v letošní sezóně.

Olomouc: Rozárium doplní nový mobiliář a veřejné osvětlení
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Předmětem stavebních prací je vybudování nového parkového osvětlení podél hlavní komunikace a umístění venkovního mobiliáře. Ten zahrnuje židle, dřevěné pódium, stojany na kola a odpadkové koše. Předpokládané náklady jsou 1,7 milionu korun,“ objasnil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

„Provoz venkovního prostoru rozária po jeho obnově ukončené na jaře 2016 poukázal na to, že mobiliář není dostatečný. Z tohoto důvodu jsme se jej nyní rozhodli doplnit o další praktické prvky. Věřím, že se toto rozhodnutí setká s přízní všech návštěvníků areálu,“ uvedl s přesvědčením náměstek primátora Aleš Jakubec.

Areál je  druhým největším svého druhu v republice

Hlavním smyslem nedávné obnovy rozária, která se uskutečnila v návaznosti na řešení celého území unikátních městských parků, je jeho rekreační funkce. Areál ožil kvůli jeho novému přístupu z ulice 17. listopadu a zejména díky mnoha zajímavým prvkům se rozárium stalo příjemným prostorem pro trávení volného času. Renovovanou podobu vtiskla areálu v Bezručových Sadech projekční práce renomovaného zahradního architekta Zdeňka Sendlera.

Areál olomouckého rozária je svou rozlohou 3,5 hektaru druhým největším prostorem svého druhu v České republice. Květinová sbírka růžové zahrady čítá na cca 400 záhonových sadových a popínavých odrůd růží. V budoucích dvou fázích obnovy rozária by v areálu mělo vzniknout také nové zázemí a návštěvnické centrum.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…