Olomouc: Se začátkem semestru se do města vrací pětina obyvatel

18.09.2017 12:14

V nadcházejících dnech Olomouc opět zaplaví více než dvacet tisíc posluchačů Univerzity Palackého. Ačkoliv semestr začal například na lékařské fakultě už tento týden, drtivá většina studentů dorazila o víkendu a počátkem týdne. Mezi nimi je i více než sedm tisíc studentů, kteří se zapsali do prvních ročníků. Ani jejich počet však není konečný, protože zápisy stále probíhají.

Olomouc: Se začátkem semestru se do města vrací pětina obyvatel
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomouc – univerzitní město „Právě pro nově nastupující studenty se v posledních týdnech uskutečnilo hned několik adaptačních kurzů a každý z nich obdržel u zápisu bedekr KudyKam – Průvodce prváka po UP,“ uvedla Gabriela Sýkorová Dvorníková, tisková mluvčí univerzity. Stejně tak již univerzita přivítala své nové studenty ze zahraničí. Ti dorazili z padesáti zemí světa včetně Guatemaly, Pákistánu nebo Jižní Koreje. „Začátek akademického roku je nejen pro univerzitu velkým okamžikem, neboť v polovině září se Olomouc opět stává studentským a kosmopolitním městem plným energie,“ dodal Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

Na příliv studentů se připravují nejen fakulty nebo Sportovní hala UP, která prochází rozsáhlou rekonstrukcí, ale i Správa kolejí a menz. „Už za pár dní nás na kolejích čeká nával studentů, kteří se budou chtít ubytovat. Proto letos přicházíme s novinkou. Při každé ubytovací komisi na příslušné koleji bude fungovat informační stanoviště, kde studentům ochotní kolegové zodpoví případné otázky, které uspíší orientaci i ubytovací proces,“ řekl Josef Suchánek, ředitel kolejí a menz. Koleje Univerzity Palackého letos nabízí téměř pět tisíc lůžek.

Oslavy 300 let i Noc vědců

Ruch spjatý s univerzitou v příštích týdnech posílí i několik velkých univerzitních akcí. V pátek 22. září proběhnou oslavy 300 let budovy Cyrilometodějské teologické fakulty, kde mimo jiné vystoupí i arcibiskup Jan Graubner, kněz Zbygniew Czendlik nebo moderátorka Daniela Drtinová. „V úterý 26. září proběhne v areálu kolejí UP velká seznamovací akce nejen pro prváky, kterou vůbec poprvé pořádá univerzita. Akce s názvem Meet UP, která nabídne i bohatý kulturní program, je ale určena i široké veřejnosti,“ upřesňuje Sýkorová Dvorníková. Kromě toho v pátek 6. října proběhne další ročník Noci vědců. Akce popularizující vědu a výzkum na univerzitě jen loni přilákala přes šest tisíc návštěvníků.

Semestr ve znamení digitalizace

Na studenty čeká letos hned několik novinek spjatých se studiem a jeho správou. Po letech končí, vyjma lékařské fakulty, papírový index – tradiční symbol studia na vysoké škole. Dalších vylepšení se dočkala i UPlikace – mobilní aplikace pro správu studia, kterou využívají studenti od loňského roku a která je v českém vysokoškolském prostředí stále unikátní. „Nově přímo prostřednictvím aplikace mohou vyučující zapisovat známky, studenti zase v aplikaci uvidí, kdo s nimi bude chodit na daný předmět. K dnešnímu dni přitom aplikaci, která byla vyvinuta přímo na univerzitě, aktivně využívá téměř šest tisíc studentů a pedagogů,“ shrnuje novinky Lukáš Novák, autor aplikace. Nového kabátu se během nadcházejícího semestru dočká i interní webový Portál pro studenty a zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…