Olomouc: Státní svátek doprovodí speciální květinová výzdoba a komentovaná prohlídka

28.10.2021 11:20 | Tisková zpráva

Oslavy svátku vzniku republiky mají v Olomouci letos několik zajímavých doprovodných prvků. Jedním z nich je odhalení obnovené pamětní desky, připomínající první návštěvu TGM na olomoucké radnici v roce 1921. Navíc ale radnici ozdobila speciální květinová aranže v barvách trikolory a lidé se mohou těšit i na další program.

Olomouc: Státní svátek doprovodí speciální květinová výzdoba a komentovaná prohlídka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Kašnu Hygie na nároží radnice vyzdobily zahradnice z Výstaviště Flora Olomouc květinami v modré, červené a bílé barvě. K příležitosti státního svátku jsme chtěli navázat na letošní bohatou květinovou výzdobu Horního náměstí,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská. Decentní a elegantní výzdoba soše římské bohyně od olomouckého sochaře Karla Lenharta velmi sluší. Květiny ji budou zkrášlovat až do neděle. Totéž, tedy stejné barevné tóny i stejná doba instalace, se týkají i květinové výzdoby v interiéru kaple ve Sloupu Nejsvětější Trojice. Tato kaple bude pro veřejnost otevřena ve čtvrtek 28. října v době od 13:00 do 17:30.

Ve čtvrtek je na programu kromě koncertů, slavnostního odhalení pamětní desky, lampionového průvodu a ohňostroje ještě jedna zajímavá nabídka. Olomoucký patriot a znalec historie Vladimír Gračka zve na komentovanou prohlídku města na téma domovních znamení. Sraz zájemců o prohlídku je v 15 hodin u modelu centra města před orlojem na Horním náměstí, vstup je volný.

A pokud se chcete vydat do lampionového průvodu, který začíná v 17:30, můžete si přímo na náměstí zakoupit lampion.  Prodej lampiónů včetně svíčky a hůlky se odehraje od 16:00 do 17:30, cena je 50 korun.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…