Olomouc: Střechu kaple sv. Jana Nepomuckého obnovili podle historické fotografie

19.12.2021 21:10 | Tisková zpráva

Novou břidlicovou střechu má kaplička sv. Jana Nepomuckého na Mrštíkově náměstí v Hejčíně. Kaple se nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace, proto bylo třeba opravu provést velmi profesionálně a citlivě k samotné památce.

Olomouc: Střechu kaple sv. Jana Nepomuckého obnovili podle historické fotografie
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Prováděl ji držitel ocenění Nositel tradice lidových řemesel za obor pokrývačství tradičními krytinami Jaroslav Lakomý starší se svým synem. V jejich rodině se řemeslo dědí z otce na syna už neuvěřitelných 150 let. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Jako podklad k obnově střešní krytiny posloužila historická fotografie. Podle ní byla obnovená také věžička se zvoničkou a atika nad vstupním štítem. Zadávání zakázky však nebylo vůbec jednoduché, přičemž původní břidličná krytina včetně klempířských prvků dožívaly a práce nebylo možné dlouho odkládat.

„Práce s břidlicí klade vysoké nároky na kvalifikaci zhotovitele a většina pokrývačských firem se tomuto materiálu vyhýbá. Toto a navíc špatná situace ve stavebnictví v posledních dvou letech nám bohužel zkomplikovalo zadávání zakázky, kterou se nám podařilo vysoutěžit až napotřetí a práce byly zahájeny teprve v listopadu. Velký dík také patří komisi městské části, která na realizaci zakázky přispěla ze svého rozpočtu na estetizaci veřejného prostranství,“ popisuje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán. Oprava střechy kapličky stála 410 tisíc korun bez DPH, z nichž 100 tisíc korun přispěla komise městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…