Olomouc: Územní studie náměstí Republiky je v cíli, pro Žižkovo náměstí na startu

06.04.2018 20:30

Novou polyfunkční podobu náměstí Republiky řeší územní studie schválená radou města. Zpracovatelský tým v čele s architektem Davidem Marešem vycházel z podnětů Olomoučanů. Vyjadřovali se vlastníci nemovitostí, instituce, které zde sídlí, i obyvatelé města.

Olomouc: Územní studie náměstí Republiky je v cíli, pro Žižkovo náměstí na startu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Studie počítá s přítomnosti menších stromů na dvou stranách náměstí a s výsadbou několik vyšších dřevin v centrálním prostoru náměstí v blízkosti kašny Tritónů. Jejich umístění ale podléhá schválení orgánů památkové péče,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

V případě parkovacích míst studie počítá s variantním řešením – redukcí na osm, redukcí na dvacet míst, či se zachováním současných sedmi desítek parkovacích míst. Zatím není rozhodnuto o žádné z možných variant. „Osobně se přikláním k variantě redukce, ale finální rozhodnutí bude na další politické reprezentaci při zpracování následných stupňů projektové dokumentace,“ potvrdil náměstek Jakubec.

Pro nedaleké Biskupské náměstí doporučuje studie zachovat hodnotné stávající stromy.  Varianta „rastru stromů“ v mlatové ploše, podle doložené historické podoby náměstí, byla vyhodnocena jako méně vhodná.

Územní studie pro obě náměstí a přilehlé ulice vznikala od loňského března s předstihem pro rekonstrukci inženýrských sítí, k níž v budoucnu bude muset dojít. Také povrchy vozovek a chodníků jsou v části dané lokality v nevyhovujícím stavu. Cílem studie proto bylo prověření všech případných možností.

Odbor koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu zároveň začal připravovat zpracování územní studie pro Žižkovo náměstí.  Má nastínit možnosti postupu k jeho revitalizaci. Kvůli zohlednění souvislostí bude řešené území zahrnovat i přilehlé části navazujících ulic Jiřího z Poděbrad a třídy 17. listopadu.

„Aktuální podnět pro zpracování studie Žižkova náměstí byl vyvolán žádostí Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.  Bude řešit veřejné prostranství náměstí a zejména úpravy zeleně,“ objasnil náměstek Jakubec.

Na zpracování územní studie Žižkova náměstí včetně návrhu ceny dalších stupňů projektové dokumentace město vyzve několik autorizovaných architektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…