Olomouc: V nakládání s odpady je město na špici

20.07.2018 8:36

Další zkvalitnění nakládání s tříděným odpadem v Olomouci umožní výstavba polopodzemních kontejnerů na sídlišti Nové Sady. Městská rada včera schválila přípravu a podání žádosti o dotaci.

Olomouc: V nakládání s odpady je město na špici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Sídlištní zástavba je vhodnou lokalitou pro úpravu nevyhovujících kontejnerových stání, ať již z estetického či provozního hlediska,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Polopodzemní kontejnery o objemu 3 až 5 metrů krychlových nahradí příští rok stávající kontejnery o objemu 1100 litrů. Instalací nových kontejnerů dojde k nárůstu dostupné kapacity, lepšímu přístupu pro obyvatele i zlepšení dopravní obsluhy.

Na pořízení necelé desítky separačních míst se třemi kontejnery má statutární město Olomouc šanci získat dotaci z Operačního programu životní prostředí. Celkové náklady by měly dosáhnout 2,5 milionu korun.

Prevence je nadále v popředí zájmu

Olomouc dlouhodobě pracuje na vybudování kvalitního systému odpadového hospodářství, které plně respektuje hierarchii nakládání s odpady, podporuje i sběr použitého textilu nebo domácí kompostování. „Prioritou je předcházení vzniku odpadu, jeho intenzivní třídění a energetické využití zbytkového směsného odpadu místo zbytečného skládkování. Dosaženými výsledky patří Olomouc mezi nejlepší v republice. Důkazem jsou umístění na předních příčkách v soutěžích o Křišťálovou či Keramickou popelnici,“ konstatoval náměstek Jakubec.

Podle vedoucí oddělení odpadového hospodářství olomouckého magistrátu Jany Matzenauerové se jednoznačně se potvrdilo, že nastavený trend nakládání s komunálními odpady vede k bezvýhradnému plnění cílů Plánu odpadového hospodářství. „Dokonce již dnes je řada cílů překračována nad rámec stanovených povinností,“ řekla Matzenauerová.

Prevence, tedy předcházení vzniku odpadů, je nadále v popředí zájmu odboru životního prostředí magistrátu. Jedním z ekonomicky přijatelných řešení je zabránění zbytečnému vyhazování funkčních věcí a jejich předání k dalšímu užívání. Jedná se o nábytek, spotřebiče i oblečení. Radní proto rozhodli, že Olomouc využije portál Nevyhazujto.cz, kde je možno darovat či získat věci zdarma pouze za odvoz a přispívá tak ke snížení produkce odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…