Olomouc: V říjnu začínají sběrové soboty

24.09.2020 12:03

V Olomouci bude opět možné zbavit se nepotřebného odpadu, vysloužilého elektra nebo listí shrabaného při podzimním úklidu zahrádek. V říjnu startují podzimní sběrové soboty, potrvají celý měsíc.

Olomouc: V říjnu začínají sběrové soboty
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Od začátku až do konce října se mohou Olomoučané pohodlně zbavit velkoobjemového odpadu, vysloužilého elektroodpadu nebo biodpadu na sběrových sobotách. Jejich podzimní etapa proběhne na celkem dvaceti stanovištích ve městě a uskuteční se bez finanční spoluúčasti komisí místních částí.“ upozorňuje náměstek primátora Otakar Bačák.

První sběrová sobota se uskuteční 3. října, další budou probíhat v termínech 10., 17., 24. a 31. října. „Pro občany zůstávají zachována stanoviště v okrajových částech města se špatnou dostupností sběrových dvorů a stanoviště v centrálních městských částech jsou optimálně plošně rozložena tak, aby byla maximálně dostupná,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek.

Město totiž z ekonomických důvodů letos poprvé přistoupilo k optimalizaci sběrových sobot. Nově tak neodpovídají členění na jednotlivé městské části a oproti předchozím rokům mají zkrácenou dobu konání z původních pěti na tři hodiny, tzn. od 8:00 do 11:00. „Po vyhodnocení minulých let jsme přistoupili k lepší organizaci sběrových sobot. Nechceme, aby o ně lidé přišli, ale musí být efektivnější. Dříve se konaly plošně po celém městě, a to i v těch městských částech, kde jsou sběrové dvory nebo se nacházejí v jejich bezprostřední blízkosti,“ vysvětlil náměstek Otakar Bačák.

Obyvatelé z jakékoli městské části tak mohou na podzim nově využít kterékoliv pro ně nejdostupnější stanoviště podle místa a termínu. Na každém z nich budou po celou dobu k dispozici pracovníci technických služeb, kteří budou dohlížet na vlastní třídění a ukládání odpadu do kontejnerů. Kontejnery budou na stanoviště přistaveny vždy od 8 hodin a ještě tentýž den, po 11 hodině odvezeny. „Důrazně žádáme naše spoluobčany, aby se odpadu zbavovali pouze na určených stanovištích v tomto vyhrazeném čase a předávali jej výhradně pracovníkům svozové firmy,“ zdůrazňuje Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství.

Kusový domovní odpad je možné bezplatně odevzdávat také ve sběrových dvorech v Neředíně či Hodolanech. Stavební odpad a odpad s obsahem azbestu se odevzdává pouze za úplatu ve sběrovém dvoře v Chválkovicích v ulici U panelárny.

Jaké odpady lze odevzdávat?
Starý nábytek (skříně, sedačky, křesla, židle, koberce, linolea), použitý jedlý olej, drobný nebezpečný odpad (zbytky barev, chemikálie, baterie), vysloužilá elektrozařízení (ledničky, pračky, televizory, rádia, počítače, zářivky) a biologický odpad (listí, ořezané větvě), pro který bude určen samostatný kontejner. V rámci sběrových sobot je možné odkládat i použitý textil. Jediné, co není možné odevzdat, je stavební odpad.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Harmonogram sběrových sobot - podzim 2020
čas konání 8:00 – 11:00 hodin

3. října 2020
Droždín ulice Gagarinova (pod hasičskou zbrojnicí)
Lošov ulice Svolinského (u hasičské zbrojnice)
Radíkov parkoviště za točnou autobusů MHD
Svatý Kopeček ulice Radíkovská parkoviště (u hřiště)

10. října 2020
Nedvězí Neklanova (u bývalé hasičské zbrojnice)
Nemilany ulice Povelská (u obchodu)
Slavonín ulice Pod Kostelem
Tabulový Vrch roh ulic Hněvotínská a Stupkova

17. října 2020
Hejčín roh ulic Balbínova a Mojmírova
Hodolany roh ulic Nezvalova a Zeyerova
Chomoutov ulice Dalimilova (u hospody)
Lazce roh ulic Urxova a Na Letné

24. října 2020
Holice roh ulic U Hřiště a Přerovská (parkoviště)
Chválkovice u křižovatky ulice Na Zákopě a Selské náměstí
Nový Svět ulice Přichystalova (u obchodu)
Týneček ulice Bohuslava Martinů (u rybníka)

31. října 2020
Nové Sady Peškova u domu č.p. 497/6
Olomouc-západ roh ulic Mozartova a Na Vozovce
Povel roh ulic Sienkiewiczova a Lužická
Topolany roh ulic Bílkova a U Parčíku (u památníku)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…