Olomouc: Větrná smršť ničila stromy také v parcích, nejhorší situace je ale v lesích

12.03.2019 13:13

Silné poryvy větru zasáhly o víkendu, zejména v noci ze soboty na neděli i v noci z neděle na pondělí, také Olomouc. K výrazným škodám na dřevinách ve vlastnictví a správě města Olomouce nedošlo. Citelně horší je situace v zoologické zahradě a v Lesích města Olomouce.

Olomouc: Větrná smršť ničila stromy také v parcích, nejhorší situace je ale v lesích
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V historických parcích, které spravuje společnost Výstaviště Flora Olomouc, byly škody poměrně malé. V Bezručových sadech, v ASO parku a v parčíku pod Dómem nebyly zaznamenány prakticky žádné škody, v Botanické zahradě byly jen ojediněle polámané menší větve. Výrazněji zasáhly větrné turbulence Smetanovy sady, lokalitu Magnoliové zahrady, kde vyvrátily i s kořeny jeden smrk a u druhého smrku tlak vichru potrhal kořenový systém v zemi. To vedlo k nutnosti strom z důvodu bezpečnosti pokácet. Citelně menší poškození dřevin za sebou zanechaly poryvy větru v Čechových sadech.

V ulici U botanické zahrady před vstupem do Smetanových sadů se vlivem větrné turbulence ulomila koruna z borovice lesní, která rostla na soukromém pozemku a svým pádem přehradila vstup do parku. „V ostatních částech města Olomouce máme hlášeny vývraty nebo zlomení jen ojedinělých stromů, v celkovém počtu deseti kusů, převážně jehličnanů a listnáčů s hustým větvením koruny – tedy dřevin s velkou odporovou plochou proti větru,“ uvedla Jitka Štěpánková z oddělení městské zeleně olomouckého magistrátu. Pracovníci Technických služeb města Olomouce monitorují a operativně odstraňují ohlášené vývraty stromů a zlomené jehličnany. Zasahovali na Nové Ulici u panelového domu při ulici Vojanova, v ulici Okružní, na třídě Svornosti, v ulici Dolní Novosadská, na Svatém Kopečku v lokalitě Wolkerova vyhlídka a také v Radíkově.

Horší situace je v areálu zoo

„Na tak velkou rozlohu vegetačních ploch s velkým množstvím dřevin na celém území města a přilehlých městských částí jsou škody na dřevinách minimální. Svědčí to o prověřenosti zdravotního stavu a dobré vitalitě dřevin, rostoucích na veřejně přístupných městských pozemcích ve správě města,“ uvedl náměstek primátora Pavel Hekela, který má oblast městské zeleně na starosti.

Horší situace je po víkendovém řádění vichru v areálu Zoo Olomouc a v rozsáhlých lesích v majetku města. Jen v zoologické zahradě vítr vyvrátil nebo polámal šest až osm stovek stromů, na území Lesů města Olomouce byly zničeno odhadem desítky tisíc stromů. Přesné škody zatím nebyly vyčísleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…