Olomouc: Věžička se vrátila na střechu. Září teď novotou

17.04.2018 18:16

Deset, devět, osm, sedm… odpočítávaly přihlížející děti okamžik, kdy dosedne horní část věžičky o hmotnosti půl tuny na své místo na střeše radnice. Těsně před jedenáctou hodinou se tak stalo. Jeřábník těžké břemeno nastavil na správné místo a pohotoví řemeslníci jej připevnili k dolní části věžičky, která byla na střechu usazena zhruba o hodinu dříve.

Olomouc: Věžička se vrátila na střechu. Září teď novotou
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V úterý dopoledne proběhla finální fáze renovace věžičky, která zdobí radniční střechu nad orlojem. Přibližně desetimetrová věžička, rozdělená na dvě části, byla v péči tesařů a truhlářů na Horním náměstí po několik týdnů. Průběh odborné řemeslné práce tak mohla veřejnost sledovat na vlastní oči. Po dokončení klempířských prací do ní ve čtvrtek minulý týden primátor Antonín Staněk a náměstci Filip Žáček a Aleš Jakubec vložili tři kovové tubusy s archivními i novodobými dokumenty a artefakty. Dnes mohla být celá věžička i s ukrytým poselstvím pro budoucí generace konečně vynesena na své původní místo.

Jeřáb nejprve zhruba o půl desáté vynesl nahoru dolní část vížky, která vážila přibližně 900 kilogramů. Hned poté začali řemeslníci uchytávat do popruhů i horní část věže, na jejíž špici je pod kovovým amorkem i pozlacená makovice se třemi uloženými tubusy. Pak ji jeřáb nejprve mírně pozvedl a opět spustil na původní podklad, protože bylo ještě třeba upravit popruhy. Nevšední práci sledovaly početné hloučky kolemjdoucích. Před jedenáctou hodinou byla úspěšně vynesena nahoru i horní, 500 kilogramů vážící část věžičky.

Podle vysvětlení stavbyvedoucího Pavla Hurty tím ale práce na věžičkách a vikýřích ani zdaleka nekončí. „Hlavní díl prací teď čeká klempíře na hlavní věžičce v centrální části střechy, pracovat ale budou i na dalších vikýřích, které je ještě třeba vyzvednout na střechu,“ uvedl stavbyvedoucí Hurta. Většina z ozdobných prvků na severní straně radniční střechy už je opravena. „Celá oprava střechy včetně oněch třinácti věžiček a dalších ozdobných prvků by měla být dokončena do začátku letní turistické sezony,“ doplnil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…