Olomouc: ZŠ Svatoplukova má nové dílny, oddělení pro družinu i třídy pro mateřskou školu

09.04.2018 15:19

Slavnostně dnes byly otevřeny nově vybudované či zrekonstruované prostory v budově Základní a mateřské školy Svatoplukova v Olomouci - Řepčíně. Kromě školních dílen, družiny či nových tříd mateřské školy zde našla zbrusu nové zázemí i řepčínská komise městské části nebo vznikající klub seniorů. Celkové náklady na stavební práce a nové vybavení činily zhruba 14 milionů korun.

Olomouc: ZŠ Svatoplukova má nové dílny, oddělení pro družinu i třídy pro mateřskou školu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Školní dílny jsou staronovým trendem a zde citelně chyběly. Vzhledem k tomu, že s nimi počítal i nový školní vzdělávací program, bylo nutné je vytvořit. Jsem rád, že je využijí žáci všech tříd,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Dílny od nového pololetí slouží zhruba 250 žákům, tedy i pro předmět Pracovní činnosti na I. stupni, ale také pro školní kroužek keramiky. Vznik dalších školních dílen bude město podporovat a připravuje jejich projektovou dokumentaci. „Nové dílny se chystají na základních školách Gorkého, Heyrovského, Holečkova a v Holici,“ dodal primátor Staněk.

Družina v ZŠ Svatoplukova vyžadovala rovněž nové prostornější oddělení, neboť doposud využívala škola pro družinu kmenové třídy. „Oblíbenost této lokality obecně stoupá a bylo proto nutné zlepšit podmínky pro práci školní družiny a navýšit kapacitu mateřské školy,“ objasnil náměstek primátora Pavel Urbášek. Družina nyní pojme až 120 dětí a dvě nové třídy ve školce čekají na padesát předškoláků.

„Můžeme se pochlubit dobrou dostupností hromadné dopravy a výhodou je určitě i možnost zaparkovat přímo u školky,“ uvedl ředitel ZŠ a MŠ Svatoplukova Jiří Vymětal. Školka přijímá děti od dovršených dvou a půl let věku, v případě volné kapacity i mladší. Měsíční poplatek 460 korun patří v Olomouci k těm nižším. „Od rodičů bychom během školního roku neměli vybírat žádné další poplatky, v této částce jsou zahrnuty kulturní akce i výlety,“ zdůraznil ředitel Vymětal. Více se mohou rodiče dozvědět už 18. dubna, kdy školka pořádá Den otevřených dveří. Samotný zápis do MŠ Svatoplukova se koná ve dnech 2. - 4. května.

Investiční náměstek primátora Filip Žáček potvrdil, že rekonstrukce budovy nebyla jednoduchá. „Komplikace nastala po odkrytí podlahových ploch v patře. Stávající konstrukce stropů nebyla v dobrém stavu. Kromě sanace stropu jsme se museli vypořádat i se značnou vlhkostí v podzemním podlaží, kde nově vznikly dílny nebo zázemí komise městské části,“ popsal náměstek Žáček. „Jsem rád, že se podařilo při rekonstrukci najít prostory i pro komisi městské části, která je v Řepčíně hodně aktivní. Již její první zasedání v novém spojené s představením komunitního projektu ‚Sejdeme se u vody‘ díky značnému zájmu veřejnosti dokazuje, že se tento prostor stane místem setkávání obyvatel Řepčína,“ doplňuje náměstek Filip Žáček.

V suterénu školy byly vytvořeny vedle prostor pro zázemí komise i podmínky pro nový klub seniorů. Ty budou v Řepčíně sloužit i jako nová volební místnost. „Klub seniorů v Řepčíně dosud chyběl. Bude to již jednadvacátý seniorský klub na území města. Z činnosti všech klubů máme velkou radost,“ ujistil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Z celkových nákladů 14 milionů korun pokryly osm milionů dva dotační projekty z Integrovaného regionálního operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…