Olomouc: Zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet na příští rok

15.12.2018 10:37

S vyrovnaným rozpočtem bude příští rok hospodařit statutární město Olomouc. Pro návrh koalice zvedlo ruku 33 ze 45 zastupitelů. Příjmová kapitola pro rok 2019 počítá s částkou 2,579 miliardy korun, což je zhruba o 127 milionů korun více než letos.

Olomouc: Zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet na příští rok
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V novém roce dostanou více peněz městské části, město bude investovat do školních budov, vodohospodářské infrastruktury, komunikací i do zvelebování veřejných prostranství a zeleně.

„Sestavování rozpočtu na rok 2019 bylo specifické v tom, že jej z velké části nachystalo předchozí vedení města. Z našeho pohledu je výsledek uměním možného. Dovedu si představit dílčí přesuny mezi položkami, které jsou však marginální z pohledu toho, jaký rozpočtový výpadek máme kvůli změně v rozpočtovém určení daní a jaké reálné možnosti jsme měli při jeho sestavování,“ uvedl při jednání městského zastupitelstva primátor Mirek Žbánek. Zdůraznil, že nebylo jednoduché projednat a prozkoumat všechny jednotlivé položky a být s nimi v souladu. „Rozpočet není z mého pohledu úplně dobrým rozpočtem, ale reaguje na situaci, v jaké se město nachází,“ vysvětlil primátor a připomněl dluh ve výši dvou miliard korun.

Rozpočet příštího roku přidá komisím městských částí ke stávajícím 10,8 milionům dalších deset milionů korun. „Ty jsou určeny na estetizaci veřejného prostranství a revitalizaci zanedbaných míst,“ řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Eva Kolářová. Na 2,5 milionů korun se taká zvyšuje částka pro kluby seniorů. Město bude příští rok investovat do školních objektů a do vybudování polytechnických učeben 7,5 milionů korun, což je o 2,4 milionu korun více než letos. Zrovna tak o 6 milionů korun se navýší kapitola obnovy památek. Z rozpočtu bude v příštím roce také směřovat mnohem více financí do vodohospodářské infrastruktury. Celková suma se zvedne z 51 na 81 milionů korun. Na investice a velké opravy je v rozpočtu pro příští rok určeno skoro 456 milionů korun. „Primárně budeme podporovat investiční akce spolufinancované z dotací příslušných ministerstev nebo z Evropské unie. Především je ale chceme rozprostřít po celém katastru města i do jeho vzdálenějších částí,“ komentoval rozpočet investiční náměstek Martin Major.

Opozice předložila tři protinávrhy

Vyrovnaný rozpočet města dostojí všem závazkům. „Naplníme všechny povinnosti, které na nás klade stát v přenesené působnosti nebo mandatorních výdajích a přitom zajistíme kvalitní a dostupné veřejné služby občanům, které jsou pro nás prioritou,“ zdůraznil primátor Žbánek.

Návrh rozpočtu schválila už dříve městská rada a doporučil jej schválit i finanční výbor, který se jím důkladně zabýval. Opozice předložila tři protinávrhy, které ale zastupitelstvo neakceptovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…