Olomouc: Zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet na příští rok

15.12.2018 10:37

S vyrovnaným rozpočtem bude příští rok hospodařit statutární město Olomouc. Pro návrh koalice zvedlo ruku 33 ze 45 zastupitelů. Příjmová kapitola pro rok 2019 počítá s částkou 2,579 miliardy korun, což je zhruba o 127 milionů korun více než letos.

Olomouc: Zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet na příští rok
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V novém roce dostanou více peněz městské části, město bude investovat do školních budov, vodohospodářské infrastruktury, komunikací i do zvelebování veřejných prostranství a zeleně.

„Sestavování rozpočtu na rok 2019 bylo specifické v tom, že jej z velké části nachystalo předchozí vedení města. Z našeho pohledu je výsledek uměním možného. Dovedu si představit dílčí přesuny mezi položkami, které jsou však marginální z pohledu toho, jaký rozpočtový výpadek máme kvůli změně v rozpočtovém určení daní a jaké reálné možnosti jsme měli při jeho sestavování,“ uvedl při jednání městského zastupitelstva primátor Mirek Žbánek. Zdůraznil, že nebylo jednoduché projednat a prozkoumat všechny jednotlivé položky a být s nimi v souladu. „Rozpočet není z mého pohledu úplně dobrým rozpočtem, ale reaguje na situaci, v jaké se město nachází,“ vysvětlil primátor a připomněl dluh ve výši dvou miliard korun.

Rozpočet příštího roku přidá komisím městských částí ke stávajícím 10,8 milionům dalších deset milionů korun. „Ty jsou určeny na estetizaci veřejného prostranství a revitalizaci zanedbaných míst,“ řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Eva Kolářová. Na 2,5 milionů korun se taká zvyšuje částka pro kluby seniorů. Město bude příští rok investovat do školních objektů a do vybudování polytechnických učeben 7,5 milionů korun, což je o 2,4 milionu korun více než letos. Zrovna tak o 6 milionů korun se navýší kapitola obnovy památek. Z rozpočtu bude v příštím roce také směřovat mnohem více financí do vodohospodářské infrastruktury. Celková suma se zvedne z 51 na 81 milionů korun. Na investice a velké opravy je v rozpočtu pro příští rok určeno skoro 456 milionů korun. „Primárně budeme podporovat investiční akce spolufinancované z dotací příslušných ministerstev nebo z Evropské unie. Především je ale chceme rozprostřít po celém katastru města i do jeho vzdálenějších částí,“ komentoval rozpočet investiční náměstek Martin Major.

Opozice předložila tři protinávrhy

Vyrovnaný rozpočet města dostojí všem závazkům. „Naplníme všechny povinnosti, které na nás klade stát v přenesené působnosti nebo mandatorních výdajích a přitom zajistíme kvalitní a dostupné veřejné služby občanům, které jsou pro nás prioritou,“ zdůraznil primátor Žbánek.

Návrh rozpočtu schválila už dříve městská rada a doporučil jej schválit i finanční výbor, který se jím důkladně zabýval. Opozice předložila tři protinávrhy, které ale zastupitelstvo neakceptovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…