Olomouc bude barevnější, startuje projekt Zelená brána

22.12.2017 15:56

Barevnější a zdravější Olomouc přinese projekt Zelená brána. Olomoučané se díky němu dočkají proměny veřejné zeleně na třídě Kosmonautů a podél příjezdové komunikace v ulici Lipenské. S realizací projektu, který začíná v lednu 2018, pomohou městu evropské dotace. Celkové náklady na obnovu zeleně přijdou na zhruba 3,2 milionu korun.

Olomouc bude barevnější, startuje projekt Zelená brána
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Obnova stromořadí podél ulice Lipenské a na třídě Kosmonautů začne 4. ledna předáním ploch odborné firmě, která byla vybrána v rámci výběrového řízení. Celá akce bude probíhat od ledna do poloviny září 2018,“ popsal projekt proměny veřejné zeleně náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Jakubec. „Cílem je učinit zadost pověsti Olomouce jako města parků a udržované zeleně,“ vyzdvihl náměstek Jakubec. Nově se tak na třídě Kosmonautů, v úseku o délce půl kilometru, a na dvoukilometrovém úseku v Lipenské ulici, objeví 240 nových odolnějších stromů, které navíc doplní více než 4 tisíce keřů.

Vlastní výsadbě bude předcházet kácení zhruba 140 stromů. „Jedná se o mladé výsadby zejména lip, které stagnují ve svém růstu a jsou napadené houbovým onemocněním. Kácení odumírajících stromů bude zahájeno v lednu a od února bude probíhat arboristické ošetření stávajících 89 perspektivních stromů,“ upřesnila Jitka Štěpánková z oddělení péče o zeleň magistrátu.

Trvalky i mezi kolejištěm tramvají a komunikací

Samotná výsadba nových dřevin pak začne od poloviny března 2018. „V Lipenské ulici bude vysazeno celkem 169 nových javorů, habrů, bříz či dubů a 1 057 keřů. Třídu Kosmonautů pak bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje, kterou budou tvořit jerlín japonský i okrasné třešně habry a javory. Celkově bude v ulici vysazeno 58 nových stromů,“ vypočítal náměstek Aleš Jakubec. Prostor navíc doplní záhony s nízkými kvetoucími keři a trvalkami o celkové rozloze 1 647 m2. Trvalky nově zaplní i prostor mezi kolejištěm tramvají a komunikací. Celá obnova třídy Kosmonautů včetně arboristického ošetření stávajících lip bude probíhat v délce jednoho kilometru.

Projekt je spolufinancován z Operačního programu Životní prostředí. „Město již uspělo s žádostí o dotaci, což považuji za úspěch, protože jsme se dostali do výběru pouhých tří měst, která v tomto dotačním programu uspěla,“ vyzdvihl před časem náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Po dokončení výsadby bude realizační firma provádět po dobu tří let následnou péči o nové vegetační plochy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

19:27 Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

Ludmila Dvořáková, která vytváří kraslice zdobené voskovou batikou a Alena Minaříková, která se věnu…