Olomouc má zpracovanou koncepci školství do roku 2020

03.12.2015 11:30

Rada města Olomouce se na svém posledním jednání zabývala mimo jiné také Koncepcí rozvoje školství statutárního města Olomouce na období 2015 – 2020.

Olomouc má zpracovanou koncepci školství do roku 2020
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Vůbec poprvé se vedení města seznámilo s obsáhlým koncepčním textem, který nejen hodnotí současný stav olomouckých mateřských a základních škol, ale zejména navrhuje konkrétní řešení témat, ve kterých zatím shledává nedostatky.

„Odbor školství společně s komisí pro výchovu a vzdělávání a využití volného času zpracovali ucelený materiál, který nejen že sleduje aktuální vývoj v našich školách v mnoha oblastech, ale zejména přichází s řešením. Díky této koncepci máme přehledně zpracované strategické cíle i cestu k jejich naplnění, které bychom se v daném období chtěli určitě držet,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Urbášek.

Koncepce se zaměřuje na popis současného stavu školství v Olomouci, stěžejní část se však soustředí na vývoj a strategické cíle v tomto odvětví do roku 2020. Jednotlivá opatření jsou navržena tak, aby přispěla k modernizaci prostředí mateřských a základních škol a také k vytvoření a rozvíjení příznivého školního klimatu. Důležitou součástí je také modernizace výuky, širší využití informačních a komunikačních technologií ve výuce i při zájmové činnosti a v neposlední řadě i zlepšení technických parametrů budov.

Koncepce sleduje rozvoj školství zejména ve třech základních oblastech – investiční rozvoj, rozvoj vzdělávání a poskytování služeb školám.

Investiční rozvoj zahrnuje zejména zvýšení kapacity mateřských škol, investice do energetických opatření a zaměřuje se také na zlepšení parametrů odborných a multifunkčních učeben. Součástí investic by měl být také rozvoj zájmového vzdělávání a infrastruktury škol.

Rozvoj vzdělávání je zaměřený na přípravné třídy, speciální vzdělávání či vzdělávání dětí cizinců. Zaměřuje se také na řešení sociálně patologických jevů, záškoláctví nebo jeho skrytou formu. Současně text předkládá řešení v oblastech komunitní školy, zájmového vzdělávání a školního stravování.

V neposlední řadě s problematikou školství souvisí také téma poradenství školám v procesu získávání dotací a grantů pro rozvoj jednotlivých škol a také spolupráce s dalšími subjekty, které mohou pomoci rozvíjet například volnočasové aktivity dětí.

„Vzhledem k tomu, že ve strategických plánech jsou zakotveny finanční závazky na investiční akce vedoucí ke zkvalitnění podmínek vzdělávání v mateřských a základních školách, s textem jsme se zatím seznámili, dále ho ale budeme ke schválení předkládat také Zastupitelstvu města Olomouce,“ upřesňuje náměstek Urbášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…