Olomouc usiluje o dotace na projekty v oblasti bezpečnosti dopravy a cyklodopravy

25.04.2016 20:24

Podchod u olomoucké fakultní nemocnice, bezbariérové úpravy komunikací na Nových Sadech, dopravní opatření v městské části Nedvězí a nové úseky cyklostezek. Nejen tyto plánované projekty města Olomouce usilují o podporu z dotačních titulů.

Olomouc usiluje o dotace na projekty v oblasti bezpečnosti dopravy a cyklodopravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Město chce investovat do rekonstrukce podchodu v Brněnské ulici, který denně využívají stovky lidí. „Podchod pod velmi frekventovanou komunikací v blízkosti fakultní nemocnice je již v nevyhovujícím technickém stavu. To by se nyní mohlo změnit, pokud uspějeme s žádostí o dotaci,“ uvádí náměstek primátora Ladislav Šnevajs, který má problematiku evropských dotací ve své kompetenci.

Podchod je jedním z pěti projektů, které momentálně město připravuje k podání žádosti o dotaci v rámci Integrovaného operačního programu. „Do aktivity bezpečnost dopravy připravujeme také další žádosti o dotace. Kromě podchodu v Brněnské je to projekt týkající se bezbariérových úprav ve Střední Novosadské ulici a dopravní opatření v Nedvězí v Jilemnického ulici,“ vypočítává náměstek Šnevajs.

Pomocí dotace z Integrovaného operačního programu ve výši maximálně 90% z celkových způsobilých výdajů chce město zrealizovat také dvě cyklostezky. Jedna z nich by měla navazovat na již vybudovanou Jantarovou stezku, od ní by pokračovala do ulice Jeremenkovy směrem k hlavnímu vlakovému nádraží. Předpokládané náklady jsou 3,9 milionu korun. „Místo neudržované polní cesty mezi Týnečkem a Chválkovicemi by měla být vybudována cyklostezka za 5,6 milionu korun, její součástí bude i úprava vedení plynovodu,“ vysvětlil Ladislav Šnevajs.

Na zvýšení bezpečnosti dopravy, bezbariérové úpravy a nové cyklostezky je město Olomouc připraveno využít v maximální míře prostředky ze všech dotačních titulů. Celkové náklady na projekty v oblasti bezpečnosti dopravy jsou odhadovány na 31 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.