Opava: I v srpnu pokračují prohlídky zajímavých míst s fundovaným výkladem

15.08.2019 14:47

Opavská kulturní organizace (OKO) pořádá pro zájemce i o prázdninách prohlídky zajímavých míst s odborným výkladem, které mají u veřejnosti velký ohlas. V letošním roce navíc každou druhou středu v měsíci probíhají také komentované prohlídky pro seniory.

Opava: I v srpnu pokračují prohlídky zajímavých míst s fundovaným výkladem
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Na 20. srpen je připravena komentovaná prohlídka kostela sv. Vojtěcha na Dolním náměstí. „Stavba, běžně známá v minulosti jako kostel sv. Jiří, představuje významnou barokní památku města Opavy. Objekt vystavěli v poslední čtvrtině 17. století jezuité, projekt je připisován staviteli italského původu Jacopu Braschovi. Komentovaná prohlídka Pavla Solnického ze Zemského archivu v Opavě přiblíží dějiny kostela ve společenských, náboženských i projektově-stavebních souvislostech,“ vysvětluje historička Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace.

Dalším kostelem, do kterého mohou návštěvníci v rámci komentovaných prohlídek nahlédnout 22. srpna, je opavský kostel sv. Hedviky, který byl vybudován v období první republiky podle návrhu slavného architekta Leopolda Bauera. Po těžkém období Velké války byl stavěn také jako pomník padlým, čemuž odpovídala i výzdoba interiéru, svěřená malířům Paulu Gebauerovi, Adolfu Zdrazilovi a sochařce Heleně Železné-Scholzové. Chrám se vlivem dějinných událostí dočkal svého dokončení a vysvěcení až v 90. letech 20. století. Komentovaná prohlídka, které se ujme Pavel Solnický ze Zemského archivu v Opavě, startuje v 17:00 hodin.

Zdeněk Kravar ze Zemského archivu v Opavě a Petr Aharon Tesař, předseda spolku Krnovská synagoga, provedou zájemce 27. srpna od 17:00 hodin židovským hřbitovem v Opavě. Židovská komunita byla od středověku důležitou součástí městské společnosti. „Židé měli ve městě v průběhu staletí své hřbitovy stejně jako křesťané. Projekt nového městského hřbitova v závěru 19. století počítal již se zvláštním židovským oddělením, které přečkalo i druhou světovou válku,“ říká Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace. Na opavském židovském hřbitově nalezneme náhrobky se jmény zdejších významných podnikatelů (Breda, Weinstein, Altschul, Quittner, Karplus, Hatschek), několika rabínů (Lichtwitz, Blüh), lékařů, právníků a dalších příslušníků opavských elit z časů monarchie i první Československé republiky.

Podrobnosti ZDE

Rezervace prohlídek: + 420 734 518 907 nebo + 420 553 791 947

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…