Opava: Kuchaři dostali moderní kuchyni, děti novou jídelnu

26.09.2020 7:35

Jediné školní prázdniny stačily k tomu, aby opavská Základní škola Englišova získala moderní provoz školní jídelny. Některé prvky té stávající už ne zcela odpovídaly aktuálním normám, a také bylo nutné zpříjemnit práci personálu kuchyně i stravování školákům.

Opava: Kuchaři dostali moderní kuchyni, děti novou jídelnu
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Hlavním cílem bylo zlepšit pracovní podmínky pro kuchaře a kuchařky i pomocný personál a upravit prostory podle trendů moderní gastronomie. Kuchyň jsme dispozičně zvětšili a modernizovali jsme její vybavení například novou multifunkční pánví, myčkou černého nádobí nebo varnou linkou pro přípravu dietní stravy,“ uvedl ředitel Zařízení školního stravování Opava (dále ZŠS Opava) Dalibor Zeman s tím, že nově nemusí personál přesouvat těžké nádobí, zlepšil se systém elektroinstalace, rozvodu plynu, odvádění páry a větrání či odchytávání splaškových tuků. Z hygienických důvodů byly vyměněny keramické obklady, doplněna umývadla a osvětlení výdejních míst. Nově upravenou a vymalovanou jídelnu mají i školáci a učitelé.

Celá rekonstrukce stála 13,3 milionu korun. Největší náklad ležel na městě Opavě, které investovalo 9,5 milionu, ZŠS Opava uhradilo 2 miliony a více než tři miliony byla dotace Státního fondu životního prostředí ČR.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

„Musím především ocenit práci pana ředitele školy Jana Škrabala i ředitele zařízení školního stravování Dalibora Zemana, jak důsledně se celé akce zhostili a také to, že se vše podařilo rekonstruovat v době prázdnin a nezasáhnout tak do provozu ve školním roce. Věřím, že v nové jídelně bude dětem i více chutnat,“ konstatoval mimo jiné při prohlídce nových prostor primátor města Opavy Tomáš Navrátil, který se zajímal jak o počty stravujících se, tak o novinky v technickém vybavení kuchyně.

Jídelna na “Englišce“ patří k těm vytíženějším. V současném školním roce 2020/21 se ke stravování přihlásilo 1 371 strávníků. Největší díl je 765 školáků, kteří dochází i z jiných škol, ale také se připravuje 160 obědů a 160 svačinek pro děti z mateřských škol a 290 porcí pro učitele a dalších dospělé jedlíky. Podle zájmu připravuje i jídla pro celiaky pro zdejší i ostatní školní jídelny.

„Rekonstrukce teď umožňuje kuchyni připravovat 1 500 jídel denně, až se koronavirová situace v Opavě uklidní, určitě další strávníci přibydou,“ doplnil ještě Dalibor Zeman s tím, že v letních měsících se zde zajišťuje stravování pro dětské letní tábory, příměstské tábory a soustředění sportovců. Jídelna je také certifikovaným krajským vzdělávacím centrem sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kde se pořádají vzdělávací kurzy pro pracovníky ve stravovacích službách.

Kuchyně a jídelna ZŠ Englišova je další z modernizovaných stravovacích zařízení na opavských školách. Těmi předchozími byly ZŠ Šrámkova v Kateřinkách a ZŠ U Hřiště v Kylešovicích. V současné době provozuje ZŠS Opava sedm školních jídelen, ve kterých obědvá více než devět tisíc strávníků. ZŠS Opava je nositelem certifikátu Zdravá školní jídelna společného projektu Státního zdravotního ústavu a Ministerstva zdravotnictví ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…