Opava: Město poděkovalo dárcům krve

27.12.2018 19:30

Dárcům krve, kteří mají za sebou 40 a více odběrů v opavské Slezské nemocnici, město poděkovalo za jejich chvályhodnou činnost. Prvních 50 dárců s 40 a více odběry primátor Tomáš Navrátil ocenil 11. prosince, dalším 30, kteří krev darovali aspoň 80krát, pak další týden poděkoval náměstek primátora Igor Hendrych.

Opava: Město poděkovalo dárcům krve
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Tito lidé jsou pro mě superhrdinové. Je pro mě velkou ctí, že jim mohu za město osobně poděkovat a aspoň takto je ocenit. Přiznám se, že sám jsem ještě nenašel odvahu, abych krev daroval, ale když vidím tyto lidi, cítím se zahanbeně a tak slibuji, že do toho jednou půjdu,“ řekl primátor Tomáš Navrátil.

Dárců krve si váží i primář transfúzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Lukáš Stejskal. „Jsme našim dárcům velice vděčni za jejich dar a to, že nám zachovali po celý rok 2018 svou přízeň a chodili pravidelně darovat krev a její složky. Bez jejich oběti a darů bychom nemohli dobře pečovat o naše pacienty v nemocnicích v Opavě a v Krnově. Takže jim patří velké díky i od našich pacientů prakticky ze všech oddělení Slezské nemocnice v Opavě,“ uvedl s tím, že se obává odlivu dárců s jejich stárnutím a s možností darovat krev a plazmu jinde. „Proto si dovolujeme povzbudit všechny naše dárce, aby u nás vydrželi i v novém roce a chodili ne jen prodat svou plazmu pro komerční použití za peníze, ale dávali dále i své krvinky, případně plazmu a destičky, jak toto činili doposud v opavské nemocnici. Jsme přesvědčeni, že krev a krevní složky jsou národním bohatstvím, důležitou a nenahraditelnou léčebnou modalitou, často jedinou možností léčby u velmi rizikových nemocných v těžkém stavu, akutně krvácejícím pacientům nebo rodičkám, proto by rozhodně neměly být pouze zdrojem zisku pro privátní odběrová centra v naší zemi,“ dodal Stejskal.

Město dárce krve oceňuje od roku 2006. Lidé, kteří krev darovali 40x, dostanou kromě dárků od radnice, Českého červeného kříže a sponzorů i tisícikorunu, s 80 odběry 2000 korun a za 120 a více odběrů 3000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…