Opava: Město zakoupilo do svého vozového parku první elektromobil

19.08.2019 11:38

Zaměstnanci odboru životního prostředí magistrátu začnou už brzy jezdit na své pracovní schůzky, šetření v terénu a další jednání novým elektromobilem. Ten bude vůbec prvním ve vozovém parku města.

Opava: Město zakoupilo do svého vozového parku první elektromobil
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Jedná se o první vlaštovku, pevně však věřím, že do budoucna bude elektromobilů využívaných magistrátem potažmo městem přibývat. Už jenom proto, že právě město by mělo být propagátor moderních ekologických technologií, které šetří naše životní prostředí a v této oblasti jít občanům příkladem,“ uvedl náměstek primátora Michal Jedlička a dodal, že využívání elektromobilů je mimo jiné jedním z prvků Plánu udržitelné mobility.

Nový automobil nahradí starší vyřazený, se spalovacím motorem. Na jeho pořízení získalo město dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši 250 tisíc korun. Celkově stál 815 tisíc, zbytek byl uhrazen z městské kasy. Investice se však městu vyplatí. Používání elektromobilů přispívá nejen ke snižování emisí a hlukové zátěže z dopravy, ale navíc šetří i provozní náklady. Pořizovací cena auta je sice vyšší, samotný provoz je ale naopak podstatně levnější. Zatímco u benzínového auta při spotřebě sedm litrů na 100 kilometrů vyjde kilometr na dvě koruny, u elektropohonu je cena výrazně nižší, pod korunu na km. „Výhodou tohoto vozu je nejen jeho ekologický provoz, ale také úspora nákladů na pohonné hmoty a díky odlišnému jízdnímu stylu také následná větší bezpečnost provozu,“ shrnul hlavní plusy náměstek Jedlička.

Do ulic Opavy by měl nový borůvkový Renault Zoe vyjet v nejbližších týdnech, automobil musí firma dodat podle smlouvy nejpozději do půl roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…