Opava: Na jaře vyjede do ulic Senior Taxi

21.11.2019 17:58

Od 1. dubna příštího roku budou moci senioři nad sedmdesát let a držitelé průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P v Opavě využít novou službu. Město se ve spolupráci s Městským dopravním podnikem Opava, a. s., rozhodlo zřídit Senior Taxi, které občany dopraví do nemocnice, k lékaři, na úřad či na hřbitov.

Opava: Na jaře vyjede do ulic Senior Taxi
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Zájemci s trvalým pobytem v Opavě se nejdříve budou muset zaevidovat, poté bude stačit, aby zavolali na dispečink městského dopravního podniku a smluvili si odvoz. Speciálně označený automobil bude v provozu v pracovní dny od 6 do 16 hodin, a to na území města Opavy mimo městských částí. „Za jednu jízdu lidé zaplatí 30 Kč a službu budou moci využít maximálně čtyřikrát za měsíc. Řidič na místě počká maximálně 15 minut,“ doplnil informace ředitel dopravního podniku Pavel Gebauer.

„Magistrát tuto službu zřídil jako pomoc. Rozhodně se nechystáme suplovat taxi služby,“ poznamenal primátor Tomáš Navrátil. Senior Taxi nenahrazuje pečovatelskou ani záchrannou službu a nepřepraví vozíčkáře, kteří nejsou schopni opustit vozík. Cílem rovněž není jezdit s lidmi po nákupech.

Na jaře pilotní projekt na přepravní službu odstartuje a město jej bude na svém území prvního půl roku testovat, poté plánuje rozšíření na městské části. „Budeme sledovat její vytíženost. Následně vše vyhodnotíme a rozhodneme se, zda je to správně nastavené, nebo je třeba naopak službu rozšířit,“ uvedl náměstek Michal Jedlička, do jehož gesce spadá Městský dopravní podnik. „Na podporu Senior Taxi v příštím roce je v připravovaném rozpočtu alokována částka pět set tisíc korun, skutečné náklady ale bude město znát až po ukončení pilotního projektu,“ dodal Michal Jedlička.

Další informace včetně návodu, jak se zaregistrovat, budou zveřejněny v únorovém vydání zpravodaje, tedy od doby, kdy bude probíhat evidence zájemců o Senior Taxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …