Opava: Zvedněte hlavu, uchvátí vás vznášející se drátěné sochy

18.05.2019 10:45

Drátěné plastiky Veroniky Psotkové zaplní od 21. května prostor kolem Obecního domu v Opavě. Jedinečné artefakty budou k vidění až do 27. října. Téměř půlroční expozice, kterou připravila Opavská kulturní organizace (OKO) nese název Doma.

Opava: Zvedněte hlavu, uchvátí vás vznášející se drátěné sochy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Sochařka Veronika Psotková se touto výstavou symbolicky vrací do Opavy, kde se narodila a kde také vytvořila a vystavila své první drátěné figury. Drátěné plastiky tvoří paralelní linii a současně hmotový protipól k její realistické sochařské práci a sama autorka je vnímá jako transparentní sochařské kresby, které neustále reagují na změnu světelných podmínek. V loňském roce její obří drátěné sochy ovládly například Dolní oblast Vítkovice.

„Výstava v Opavě pro mě znamená především symbolický návrat ke kořenům,“ vysvětluje Veronika Psotková. „K vidění bude šest instalací vytvořených z 21 drátěných figur, mezi nimi například sousoší “Velké prádlo”, “Napojení” a úplně čerstvé “Mum’s Coffee”. Díla, se budou vznášet nad úrovní ulic Ostrožné a Beethovenovy kolem Obecního domu,“ dodává autorka.

„Sochy Veroniky Psotkové se v různých prostředích proměňují a přizpůsobují kontextu daného místa, které jim umožňuje pokaždé nové náhledové perspektivy,“ vysvětluje Jan Kunze, dramaturg OKO a kurátor výstavy. „Obecní dům, který stojí na pomezí zástavby a parku, nabízí prostor pro interakci figur s fasádami městského prostoru i přirozené prolínání do parkových struktur,“ dodává Jan Kunze.

Sochařka Veronika Psotková vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně ve skupinových i samostatných výstavách. Její práce jsou u nás ve veřejném prostoru k vidění například na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi nebo v Obchodním centru Forum v Liberci. V současné době žije a tvoří v Oboře u Loun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…