Ostrava: Advent plný Křídlení rozzářil Gong tyrkysovou

30.11.2019 10:45

Multifunkční aula GONG v areálu Dolních Vítkovicse ve čtvrtek 28. 11. naplnila až po okraj dobrotou a laskavostí. Konal se zde již XIV. ročník festivalu dobročinnosti Advent plný KŘÍDLENÍ.

Ostrava: Advent plný Křídlení rozzářil Gong tyrkysovou
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Ve třech podlažích bývalého plynojemu si své stánky otevřeli zástupci více než 50 neziskových organizací z našeho regionu. Od 15 hodin nabízeli prodej vlastních rukodělných výrobků. Návštěvníci tak mohli nakoupit krásné vánoční dárky svým blízkým a touto formou neziskovky podpořit.

V Kreativní OZÓně probíhaly tvořivé i zážitkové workshopy pro děti a dospělé. Tady si návštěvníci mohli vyrobit přírodní nebo výtvarné vánoční dekorace (např. ve stánku Galerie výtvarného umění, KAYA floristiky), látkové tašky s OZO Ostrava, ve stánku MSIC si pohrát se stavebnicí z upcyklovaných materiálů CreoKit, vyzkoušet si cvičební stroje pro handicapované sportovce nebo poskytnout první pomoc (Rescue Ostrava), nahlédnout do světa neslyšících či nevidomých nebo navštívit hudební dílny s rytmickými nástroji.

Po rozsvícení vánočního stromečku Dolní oblasti Vítkovic primátorem města Ostravy Tomášem Macurou společně s dětmi z Hospic Strom života se pozornost přesunula na hlavní pódium, kde byla ke zhlédnutí pestrá nabídka vystoupení neziskových organizací. A tak se na pódiu vystřídaly kapely Mentallica, Třesk, Rytmy a další hudební soubory nebo třeba mladí atleti z Colliery Srdcem. Celý večer propojila módní přehlídka, která byla v režii bohumínské organizace Alma Mater. Večerem provázel Radek Erben, přičemž jeho slova byla simultánně tlumočena do znakového jazyka přímo na pódiu. Vrcholem večera byla dobročinná dražba ve prospěch organizací a KŘÍDLENÍ nadačního fondu. Nejúspěšnější dražitelé si odnesli podepsaný dres hráčů Baníku Ostrava za 15 000 Kč a obraz Nikoly „Khomy“ Vavrouse za 13 000 Kč tvořený v průběhu dne. Celková částka dražby se vyšplhala na rekordních 85 749 Kč.

Vydělat peníze není cílem, ale prostředkem

Večer uzavřelo slavnostní vyhlášení Tyrkysové sbírky DPO a předání šeku s výslednou částkou 150 000 Kč zástupkyni KŘÍDLENÍ nadačního fondu Magdě Pátkové. „Tento projekt stojí na práci desítek dobrovolníků a studentů účastnících se nejen Tyrkysové sbírky, ale také přítomných v den samotného Adventu v Gongu. Děkujeme za jejich čas i přízeň!“ zdůrazňuje Magda Pátková. Další částky, které letošní ročník přinesl, se teprve sčítají a budou známy v průběhu příštího týdne, nicméně už teď je z reakcí patrné, že letošní ročník naplnil očekávání.

Pro partnery a významné hosty byl připraven program v tzv. Tyrkysové DOBROzóně, kde se diskutovalo na téma společenské odpovědnosti a inovativních přístupů v této oblasti. Svým inspirujícím příběhem oslovil mladý filantrop Libor Hoření, zakladatel Dobrokávy a zároveň Laskavec roku 2018, Oskar Kořistka s „Cestou DOBROvolníka z KŘÍDLENÍ do Silicon Valley“ a také další vzácní hosté. Závěr a standing ovation patřil zakladatelce a vizionářce celého projektu Lucii Houthoofdtové a Magdě Pátkové, ředitelce servisní organizace DOBRO&TA.

„Moc si vážíme toho, že můžeme propojovat touto formou ziskovou a neziskovou oblast. Práce zaměstnanců v sociálních službách – pečujících o děti či dospělé s postižením nebo o osoby nějakým způsobem znevýhodněné – je často náročná a nedoceněná. Proto jim tímto chceme vyjádřit podporu, a to nejen finanční nebo materiální, ale i tu lidskou. Dát jim najevo, že jejich práce má obrovský smysl pro nás všechny. Proto Advent plný KŘÍDLENÍ... Ta křídla jsou pro nás symbolem ochrany a také povznášejícího pocitu, když někomu můžete pomoci nebo udělat radost…, proto neúnavně křídlíme a tuto myšlenku chceme šířit prostřednictvím KŘÍDLENÍ nadačního fondu i nadále. Vydělat peníze pro nás není cílem, ale prostředkem. I proto jsme zvolili symbolickou tyrkysovou barvu jako barvu naděje a propojení oblasti zisku a neziskuj,“ říká o letošním ročníku Lenka Pietraszková, koordinátorka neziskových organizací XIV. ročníku projektu Advent plný KŘÍDLENÍ.

Projekty a místní neziskové organizace, které v sezoně 2019–2020 podporuje KŘÍDLENÍ nadační fond, najdete ZDE a čerstvé zprávy ZDE.

Generálním partnerem akce je U&Sluno
Hlavními partnery akce jsou Dolní Vítkovice, TOPTAX, s.r.o., Outlet Moravia, Teplotechna, Bandi, OKsystem. Produktovým partnerem Kreativní OZÓny je OZO Ostrava.
Mediálním partnerem je Český rozhlas Ostrava
Advent plný KŘÍDLENÍ se koná za finanční podpory Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…