Ostrava: Bezpečnější město - doplňujeme služby pro oběti trestných činů

29.02.2016 13:31

Zvýšit povědomí o možné pomoci obětem trestných činů, takové je poslání Evropského dne obětí, jimž byl v roce 1990 vyhlášen 22. únor. Velkou pozornost věnuje této problematice město Ostrava.

Ostrava: Bezpečnější město - doplňujeme služby pro oběti trestných činů
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

V návaznosti na nový zákon o obětech trestných činů realizuje od roku 2014 spolu s Probační a mediační službou ČR, Policií ČR a nevládními neziskovými organizace široké spektrum aktivit.

Městská policie pořádá například informační akce, na nichž strážníci vysvětlují lidem jejich práva, seznamují je s průběhem trestních řízení a radí jim, kde se mohou obrátit o pomoc, když se stanou obětí nebo svědkem trestné činnosti, a kdo jim poskytne psychologickou i sociální pomoc. Připravila také celou řadu informačních materiálů, které jsou k dispozici především na služebnách Policie ČR, tedy na místě prvního kontaktu s obětí.

Pro podporu obětí na služebnách Policie ČR a Městské policie město zakoupilo drobné občerstvení, jako kávu, čaj a cukr, ale také papírové kapesníčky či antistresové míčky. Potenciální oběti, zejména senioři, mohou získat rovněž některé ochranné prvky. Loni pro ně město pořídilo třeba 1450 osobních alarmů a 400 bezpečnostních taštiček.

Vloni obdrželi strážníci okrskáři karty bezprostřední pomoci s informacemi, jak postupovat v případě, že se občan stane obětí trestné činnosti. Tyto karty většinou předávali seniorům, kteří pozitivně hodnotili materiál s přehlednými a důležitými informacemi, včetně telefonních čísel jak na jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému, tak na krizové a poradenské linky.

Kladné hlasy jsou slyšet i ze služeben Policie ČR. „I tento aktuálně pořízený materiál může ve specifických situacích vést k eliminaci traumatizace obětí,“ ocenila věcnou pomoc města mluvčí Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Gabriela Holčáková.

„Ostravská policie dlouhodobě zlepšuje služby pro oběti. Namátkou lze zmínit zřízení čtyř speciálních poradenských míst pro osoby ohrožené domácím násilím. Místnosti vznikly v předchozích letech jako první v republice právě v Ostravě a mohly být vybudovány díky podpoře magistrátu. Stejně tak užíváme v průběhu konaných úkonů speciální materiál pro oběti, namátkou lze zmínit tiskoviny či hračky pro děti. Předmětné bylo opět pořízeno a uvedeno do praxe díky podpoře magistrátu,“ upřesnila Holčáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …