Ostrava: Janáčkově filharmonii tleskalo v Katovicích 1500 diváků

13.03.2023 13:55 | Tisková zpráva

Jak zní Janáčkova filharmonie Ostrava v koncertním sále světových parametrů, předvedl 9. 3. orchestr pod vedením svého šéfdirigenta Vassily Sinaiského. V téměř vyprodaném sídle Národního filharmonického orchestru Polského rozhlasu (NOSPR) zazněla Sukova Pohádka a Mahlerova Symfonie „Titan“.

Ostrava: Janáčkově filharmonii tleskalo v Katovicích 1500 diváků
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„V katovickém NOSPR s kapacitou tisíc osm set míst jsme vystoupili potřetí. Téměř vyprodaný koncert svědčí o zájmu o Janáčkovu filharmonii a její program, a to nejen ze strany místních posluchačů, ale i těch, kteří na koncert dorazili z Česka. Vybudování nového sálu je výborným příkladem toho, že slyšet hudbu v akusticky dokonalém, a přitom příjemném prostředí je mimořádný zážitek. Zároveň měl NOSPR se svým bývalým působištěm stejný problém jako my – byl akusticky nevhodný a esteticky neodpovídající dnešním požadavkům,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

Od otevření sálu v říjnu 2014 v něm Janáčkova filharmonie vystupuje pravidelně. Tento koncert byl připravován od poloviny roku 2020, kdy bylo zřejmé, že původní termín nebude možné realizovat.

„Dá se říct, že každý výjezd orchestru je z určitého hlediska logistický oříšek, a to nejen kvůli stěhování muzikantů, ale především nástrojů a techniky. Do Katovic jsme toho přesouvali sice dost, ale zase nejsou daleko. Celou situaci nám v tomto případě zkomplikoval prostor, kde běžně zkoušíme, pódium v provizorním sále ve Vesmíru bylo totiž pro všechny zapojené hudebníky malé. Přestěhovali jsme se proto nejdříve na Černou louku, kde zkoušíme ještě v provizornějších, ale větších prostorách, a teprve odsud jsme po čtyřech zkouškách vyrazili do Polska,“ dodal manažer JFO Ondřej Daněk.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

Janáčkova filharmonie odjela s Mahlerovou první symfonií, která vyžadovala zapojení zhruba 90 hudebníků. Koncertní sál v nedalekých Katovicích patří mezi těmi nově vybudovanými stále ke světové špičce. Orchestr na pódiu se dobře slyší, a zároveň je dobře slyšitelný na všech místech v publiku. Vystoupení přinášejí vynikající hudební zážitky.

„Spolu se sálem ve Štětíně patří ten v Katovicích k mým nejoblíbenějším, které jsem měl možnost dosud v Polsku poznat. Tentokrát jsme z Ostravy vezli dvě překrásná díla, a to Pohádku Josefa Suka a první symfonii Gustava Mahlera. Na rozdíl od našeho ´vesmírného´ sálu, bývalého kina, byla akustika toho katovického již od počátku svěřena špičkovým odborníkům, a neřešila se až dodatečně pro hotový sál. S kolegy na pódiu jsme se nechali unášet ohromným zvukem orchestru v prostoru, který nedal zaniknout ani těm nejjemnějším detailům uvedených hudebních děl,“ doplnil koncertní mistr JFO Jakub Černohorský.

„Je to hudba přímo z nebe!" – takhle se o koncertní suitě Josefa Suka „Pohádka" op.16 vyjádřil Antonín Dvořák, který byl jeho učitelem. Patří k Sukovým nejznámějším a nejkrásnějším skladbám raného období. Jako inspirační zdroj mu posloužila dramatická pohádka Radúz a Mahulena od Julia Zeyera. V romantickém příběhu ze světa víl, čarodějnic a mytologických bytostí láska samozřejmě zvítězí, její triumf je zobrazen v poslední ze čtyř částí celé kompozice.

Deset let před Pohádkou vstoupil do světa symfonie Gustav Mahler, který prožil své dětství v Jihlavě. Svou Symfonii č. 1 D dur „Titan“ složil v Budapešti v době, kdy byl ředitelem tamní opery. Jeho původně pětivětá symfonie u kritiky děsivě propadla. Mahler ji ale poctivě revidoval až do roku 1896, kdy ji uvedl v definitivní verzi. Je pokládán za jednoho z největších skladatelů symfonické hudby vůbec: složil devět symfonií (desátou nedokončil), v některých uplatnil i vokální složky. Mahler patří mezi nejvýznamnější rakouské skladatele pozdního romantismu.

S ohledem na aktuální absenci sálu, ve kterém by se takový repertoár dal v Ostravě zahrát, bohužel uvádí JFO Mahlera po velmi dlouhé době. Další příležitost zahrát podobně velké skladby (bez Mahlerových, v tuto chvíli nejsou vůbec v plánu) bude mít až na zájezdě v Japonsku v termínu od 26. 4. do 8. 5. Během 13 dní je na programu 9 koncertů. Naposledy se orchestr v Japonsku představil v roce 2008. JFO zahraje ve velmi kvalitních koncertních sálech vybavených špičkovou akustikou. Pro dirigenta, sólisty i orchestr půjde o důležitou možnost vyzkoušet si v takovýchto sálech koncertovat, umožňují lepší interpretaci skladeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…