Ostrava: Na Evropských dnech handicapu uděleny Křišťálové kamínky

09.10.2011 19:04

Ocenění Křišťálový kamínek, určené za mimořádné aktivity lidem s postižením nebo těm, kteří o ně pečují, ve středu 5. října v Ostravě získalo sedm vyznamenaných.

Ostrava: Na Evropských dnech handicapu uděleny Křišťálové kamínky
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Cena je udělována v rámci Evropských dnů handicapu (EDH), které se tento týden v Ostravě konají. Letošní ročník je zaměřen na dobrovolnictví. Město Ostrava podpořilo EDH částkou 1 837 tisíc korun.

Ocenění si na slavnostním večeru převzal Václav Benedík z Ostravy, který je jedním z nejobětavějších dobrovolníků spolupracujících se Čtyřlístkem, centrem pro osoby se zdravotním postižením Ostrava. Křišťálový kamínek za mimořádné nadání získala Věra Barová z ústavního zařízení Zámek Nová Horka, která, přestože je trvale upoutána na lůžko, maluje vleže štětcem v ústech.

Ocenění si odnesl také Lubomír Řehůřek, jehož společnost zaměstnává i osoby se zdravotním postižením a sám pomohl mnoha pracovníkům chráněných dílen při zařazení do pracovního procesu. Za svou rozsáhlou publikační činnost ve prospěch lidí, kteří ohluchli během svého života, cenu získala i sluchově postižená Eva Liberdová. Křišťálový kamínek dostal také Jindřich Jonák z Jihlavy, který je na vozíčku a pro podobně postižené vytvořil webové stránky s odkazy na různé výlety, možnosti ubytování a podobně. Zvláštní cena byla udělena dvěma Klaunům z Balonkova, kteří jako dobrovolníci navštěvují dětská oddělení nemocnic v Moravskoslezském kraji, ústavy sociální péče a také seniory.

Týdenní program mezinárodního projektu Evropských dnů handicapu je letos opět zaměřen na spolupráci a výměnu zkušeností českých a zahraničních odborníků v oblasti pomoci osobám s handicapem a na integraci postižených do společnosti. Do Ostravy přijely delegace z Francie, Itálie, Německa, Slovenska, Polska a Estonska.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…