Ostrava: Nová jatka se mění v kulturní centrum

19.07.2018 16:03

Šest budov, které byly postaveny jako přístavba městských jatek ve 30. letech minulého století, se promění v mezinárodní kulturní centrum. Po rekonstrukci vznikne v areálu koncertní hala, hudební kluby, místnosti pro pořádání workshopů, přednášek, malé infocentrum a zázemí s ubytováním pro rezidenční umělce.

Ostrava: Nová jatka se mění v kulturní centrum
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Přístavba bývalých městských jatek se stane sídlem kreativního mezinárodního kulturního centra. Veřejnou zakázku, kterou město Ostrava vypsalo 22. května, vyhrála se svým ideovým návrhem „Otevřená zóna pro kulturu, kreativitu a spolupráci“ společnost Cooltour. Město uzavře s vítězem licenční smlouvu o převedení kreativního návrhu k dalším možným úpravám. Prostor nabídne zázemí pro akce na lokální i mezinárodní úrovni.

„Projektem mezinárodního kulturního centra chceme podpořit především kreativní umění, kterému se v Ostravě daří. Cítíme, že nový impuls pomůže jeho dalšímu rozvoji. Společně se souběžně připravovanou konverzí historických městských jatek pro galerie Plato tento projekt přispěje ke změně tváře a atmosféry v této části města, kdy se netajíme záměrem ji postupně přetvořit na novou kulturní čtvrť,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Budova přístavby jatek z 30. let minulého století se skládá z šesti různých konstrukčních systémů navzájem stavebně propojených s výměrou 5 035 metrů čtverečních. Vykoupena byla za 37,95 milionu korun. Tvoří ji například bývalá hala elektroprodejny nebo budovy, v nichž sídlily kluby Templ a Boomerang. V nově vzniklém kreativním kulturním centru budou přednáškové sály, taneční a divadelní prostor, gastrozařízení a také ubytovací prostory pro umělce.

Mezinárodní rezidenční centrum umožní stáže umělců z celé Evropy

„Výběrového řízení jsme se zúčastnili s jasným cílem - získat nový prostor pro naše aktivity a ty stávající ještě rozšířit. Přišli jsme s konkrétním záměrem, jak dále rozvíjet naši činnost a především jak doplnit kulturní mozaiku Ostravy o aktivity a služby, které jsou zaměřeny na mladé lidi,“ uvedl za Cooltour Andrej Harmečko.

Aktivity se budou více orientovat na spolupráci se zahraničím jak v umělecké tvorbě, tak v propojování rozmanitých oborů, sdílení zkušeností a vzdělávání. Nebude se jednat čistě o umění, ale také o podporu malého podnikání, nových nápadů nebo start-upů. Vznikne také mezinárodní rezidenční centrum, které umožní stáže umělců z celé Evropy po celý rok a také jejich premiéry v Ostravě.

Mezinárodní kulturní centrum přinese novou energii Stodolní ulici a vrátí do ní umělecké produkce. Nezanedbatelný je také fakt, že zrekonstruované prostory vytvoří bránu do města těm, kteří do Ostravy přijedou vlakem a vystoupí na zastávce Stodolní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…