Ostrava: Poznejte dílo autora připravované ostravské koncertní haly

20.09.2021 16:44

Už zítra od 17.00 hodin začíná v Domě umění GVUO vernisáž výstavy s názvem Steven Holl: Making Architecture | OSTRAVA, která přibližuje 11 projektů světově proslulého amerického architekta Stevena Holla. V rámci evropského turné je součástí výstavy také dvanáctý projekt - koncertní sál v Ostravě.

Ostrava: Poznejte dílo autora připravované ostravské koncertní haly
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Výstava Stevena Holla je českou premiérou a jsem velmi rád, že dílo tohoto světoznámého architekta ukážeme právě u nás v Ostravě. Důvod je nasnadě. Mezi představenými projekty nechybí návrh ostravského koncertního sálu, na kterém aktuálně pracuje studio Stevena Holla s pražskou kanceláří Architecture Acts. Spolupráce se Stevenem Hollem a jeho týmem je pro nás obrovskou zkušeností a inspirací. Projekční práce pokračují rychlým tempem a věříme proto, že se stavbou koncertního sálu, která bude součástí komplexní rekonstrukce stávajícího Domu kultury, začneme již příští rok, sdělil Tomáš Macura, primátor statutárního města Ostravy, jenž nad výstavou převzal záštitu.

Výstava znázorňuje složitý a osobitý proces tvorby Hollových projektů, realizovaných na čtyřech  kontinentech. Expozice je prezentuje v různých podobách -  od akvarelových skic přes první návrhy staveb až po jejich modely. Prostřednictvím fotografií odhaluje i proces stavby, včetně mediálních ohlasů, jakož i autorských komentářů. Seznámíte se například s Muzeem výtvarných umění v Houstonu, Nekropolí Ťin-Pao-San na Taiwanu, knihovnou v Malawi i Střediskem péče o nemocné s rakovinou v Londýně.

Bezprostřednost dětského kreslení nás vrací k počátku myšlení. Nakreslí-li dítě na papír nějakou značku, výrazně tím zapojuje ruku, oči i mozek, avšak překvapení – například nápaditý výtvor „měsíčního králíka“ – je produktem mysli. Každý z mých architektonických projektů začal jako kresba – obvykle akvarelová v sešitku o rozměrech 13 × 18 cm, kterých mám v archivu přes třicet tisíc. Celý proces je projevem radosti a doufám, že ta se pak přenáší i do staveb k potěšení jejich uživatelů," shrnul samotný architekt Steven Holl.

Vernisáž výstavy se uskuteční 21. září v 17 hodin v Domě umění, GVUO, kde bude výstava k vidění až do 5. prosince. Výstavní projekt se koná ve spolupráci se statutárním městem Ostrava, Kabinetem architektury a Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…