Nelehký úkol přípravy chutného, zdravého a vyváženého pokrmu, jež je vymezen normami, tabulkami školního stravování i nutričními doporučeními, spolu s kuchaři a kuchařkami ostravských jídelen řešil od roku 2019 i renomovaný kuchař David Valíček.
Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?Anketa
„Kromě všech nařízení a limitů čelí kuchaři a kuchařky školních jídelen i upřímným dětským strávníkům. Děti jedí tzv. očima. Pokrm krom toho, že je zdravý a nutričně vyvážený, musí být současně chutný a ideálně lákající i vizuálně. Zásady zdravého stravování ale bohužel nejsou vlastní všem dětem, v jídelnách často rezonuje odmítání zeleniny, luštěnin, ryb a dalších potravin, díky vhodně připravenému pokrmu snížíme též plýtvání s potravinami. Náramný zájem rodičů i našich škol o zdravé a současně chutné stravování nás vede k rozšíření projektu, konkrétní zadání jednotlivých školních jídelen bude řešit celý tým odborníků, tak abychom dosáhli co nejlepšího výsledku,“ vysvětlila náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.
V letošním roce jsou plánovány tři desítky mentoringů v jídelnách základních škol (což je trojnásobek oproti předchozím létům). Šéfkuchaře Davida Valíčka doplní v roli mentorů další kuchaři Petr Bláha, Michal Adam a Petr Přeček. Nové posily týmu reprezentovaly v různých kulinářských soutěžích, získávaly zkušenosti v zahraničí, zabývají se organizací gastronomických kurzů či vyučují. Jednotliví mentoři budou řešit úkol pro konkrétní školní jídelnu a spolu s jejími kuchařkami i kuchaři pak krmi připraví. Prvním letošním zadáním byla příprava bezmasých pokrmů a salátových barů a inspirativního pojetí stravování se tentokrát dočkali strávníci Základní školy a mateřské školy Ostrava-Svinov při prvním z letošních mentoringů vedeným Petrem Bláhou 26. ledna 2023. Petr Bláha své zkušenosti získával nejen v nejlepších českých restauracích, ale též ve Francii či Itálii. Díky radám mentorů se zvýší pestrost nabídky, využití moderních surovin, informovanost o dietním stavování ve školních jídelnách, důraz je kladen na zdravý životní styl.
Ceny stravného v jídelnách školských zařízení ve městě se liší v možnostech konkrétní školní jídelny, především její velikosti a počtu připravovaných obědů i v závislosti na věku dítěte. Rodiče hradí v rámci stravy pouze náklady na samotné potraviny (nikoliv už pak energie či provozní náklady). Například v mateřské škole se jedná o částku 20–30 korun, v základních školách je cena stravného pro děti ve věku 7 – 10 let stanovena v rozmezí 26 – 33 korun, pro žáky od 11 – 14 let v částkách 27 – 36 korun a pro žáky 15 + pak v rozmezí 30 – 42 korun. Školy v Ostravě mohou pro nákup potravin využívat systém sdružených nákupů, který pomáhá snižovat cenu potravin. Ředitelé ostravských škol, spolu s třídními a sociálními pedagogy jsou nápomocni rodičům, kteří se starají o děti a jejich finanční situace jim nedovoluje úhradu stravování. Pedagogové rodiče informují o různých možnostech finanční podpory např. v rámci programu „Obědy do škol“ financovaného MPSV, ale i mnoha dalších. Je patrné, že u zmíněného financování Obědů do škol došlo v regionu v uplynulých pěti letech k nárůstu počtu dětí, které díky projektu dostanou oběd zdarma. Cílem této služby je i snaha zabránit vyloučení dětí z kolektivu, maximálně zapojit děti do vzdělávání, snížit absenci a celkovou školní neúspěšnost žáků.
Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.
Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.
autor: PV