Ostrava: Registrace k očkování na Výstavišti Černá louka je spuštěna

26.02.2021 16:02

Pavilon A výstaviště Černá louka v Ostravě bude od 1. března 2021 sloužit nově jako velkokapacitní očkovací centrum. Zájemci o očkování se mohou již nyní zaregistrovat do národního rezervačního systému Reservatic a zvolit si jako místo očkování právě toto centrum. V provozu bude 7 dní v týdnu, 12 hodin denně.

Ostrava: Registrace k očkování na Výstavišti Černá louka je spuštěna
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Očkovací centrum Černá louka je společným projektem Moravskoslezského kraje, Statutárního města Ostravy, Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Jelikož si představitelé města i kraje velmi dobře uvědomují, že je potřeba v relativně krátkém čase naočkovat velký počet obyvatel Ostravy i celého Moravskoslezského kraje, po projednání na Krizovém štábu MSK se jeho účastníci dohodli na spolupráci na tomto projektu. „Moravskoslezský kraj je jedním z nejlidnatějších regionů v republice, žije zde přes 1,2 milionu lidí. Máme před sebou složitý proces, než se pro získání kolektivní imunity podaří naočkovat potřebnou část populace. A velkokapacitní očkovací centrum v tom bude hrát zásadní úlohu, proto se Moravskoslezský kraj na jeho financování významně podílí. Od konce minulého roku k nám dorazilo přes 80 tisíc vakcín různých výrobců. Je to výrazně méně, než jsme si představovali, máme ovšem přislíbeno, že se od března dodávky navýší. Náš kraj je na plošné očkování připravený," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Prostory pro očkovací centrum poskytlo statutární město Ostrava, a to v Pavilonu A ostravského výstaviště. Prostřednictvím své společnosti Černá louka s.r.o. pak zajistilo i jeho vybudování a vybavení. „Z několika zvažovaných lokalit nám právě výstaviště na Černé louce vyšlo jako nejlepší řešení, a to z hlediska umístění, dostupnosti i vybavení. Město Ostrava se bude na vybudování i provozu očkovacího centra podílet nejenom finančně, ale i logisticky a personálně. Považujeme to za důležitý a hlavně účinný příspěvek našeho města v boji za co nejrychlejší zvládnutí koranavirové pandemie a za návrat do normálního života. Těší mě velice, že vůli přispět na náklady očkovacího centra, již vyjádřily i některé významné společnosti z našeho města - OVAK, OKK, Heimstaden, BorsodChem-MCHZ - a další možná ještě přibudou. Personální pomoc zase nabízejí například Český červený kříž nebo Krajská hygienická stanice. Považuji to za vzorový projev solidarity a společného postupu proti stejnému nepříteli," řekl primátor Tomáš Macura.

Partnerem celého projektu je také Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Její děkan a epidemiolog Rastislav Maďar pomohl nadefinovat podobu očkovacího centra i jeho propustnost. Právě podle jeho návrhu a doporučení se očkovací velkokapacitní místo postavilo.

Samotný provoz očkovacího centra má na starosti FN Ostrava. „Budeme poskytovat veškerou zdravotní službu spojenou s očkováním jako detašované pracoviště fakultní nemocnice. Zajistíme zdravotnický i administrativní personál, ochranné pomůcky, jehly, stříkačky, náplasti a veškerý materiál potřebný pro očkování. Postaráme se i o IT techniku, tisk očkovacích certifikátů a napojení na nemocniční informační systém. A v neposlední řadě zabezpečíme i úklid a dezinfekci prostor, včetně odvozu odpadu. Nepopírám, že je pro nás v tuto dobu dost náročné skloubit péči o přibývající covidové pacienty, testování na covid, a teď navíc i zajištění provozu druhého očkovacího místa. Ale díky mým kolegům je vše zorganizované tak, že to zvládneme," ujišťuje ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Na místě bude i dvoučlenná nelékařská posádka a vybavená sanitka Zdravotnické záchranné služby MSK, která podle slov jejího ředitele Romana Gřegoře bude řešit především náhlé zdravotní problémy klientů, které se však nemusí týkat jen případné reakce na očkování.

Zpočátku bude bezbariérové očkovací centrum na Černé louce fungovat v pilotním provozu, kdy obslouží 300 osob denně. Postupně se jeho kapacita navýší až na 1 800 očkovaných za den. Při plném provozu bude v centru pracovat téměř 70 zaměstnanců na směně.

Zájemci o očkování se mohou zaregistrovat a rezervovat si termín očkování prostřednictvím centrálního rezervačního systému na registrace.mzcr.cz nebo crs.uzis.cz. K očkování však přijdou až poté, co obdrží zvací SMS z rezervačního systému a zarezervují si konkrétní datum a čas aplikace vakcíny. S registrací pomůže také bezplatná infolinka 1221.

Bližší informace k očkování jsou dostupné i na internetových stránkách FN Ostrava pod odkazem Očkovací centrum covid.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…