Ostrava: S výběrem střední školy nebo učiliště pomohou kariérní poradci

01.03.2019 13:13

Kariérní poradci budou žákům 8. a 9. tříd pomáhat s výběrem střední školy nebo učiliště. Zatím budou působit na 20 školách, výhledově by měli žákům radit na všech 55 školách zřízených městem.

Ostrava: S výběrem střední školy nebo učiliště pomohou kariérní poradci
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Město Ostrava podpoří v letošním roce vznik 20 míst poradců, kteří se na základních školách zaměří na kariérní poradenství. Vzniknou ve školách, které o tuto možnost projeví zájem. Pilotní program odzkouší jejich fungování. Do tří let by měli kariérní poradci působit na všech 55 základních školách zřízených městem. Poradce bude pracovat zejména s dětmi 8. a 9. tříd základních škol. Pomůže jim se správnou volbou jejich budoucího povolání nejen podle zájmů, ale také podle prospěchu. Město Ostrava pro zřízení a fungování těchto pracovních pozic vytváří nejen finanční podmínky, ale poskytne také kontakty na firmy a volnočasové instituce, se kterými děti poradce propojí. Kariérnímu poradenství se bude věnovat vždy některý ze současných učitelů na dané škole.

„Je důležité pracovat s dětmi v okamžiku, kdy se rozhodují o své budoucnosti. Přesto, že současná legislativa nepodporuje zřízení pozice kariérních poradců na školách, poskytneme v pilotním projektu finanční prostředky na zřízení 20 takovýchto pozic,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství Andrea Hoffmannová. Náklady na jejich fungování může spolufinancovat ministerstvo školství. „Poradcům dáme k dispozici kontakty firem v regionu a také možnost umisťovat děti na různé workshopy, které pořádáme nebo platíme,“ dodala Andrea Hoffmannová.

Děti se na workshopech nebo kurzech seznámí s pracemi, kterým by se po základní škole mohly naplno věnovat. Účast na volnočasových projektech bude pro žáky hrazena z dotací v oblasti školství a talent managementu.

„Do roka zřídíme pro potřebu kariérních poradců speciální portál, který bude obsahovat kontakty na všechny firmy v regionu i přehled všech workshopů pro děti, kurzů ve střediscích volného času i kroužků v domech dětí a mládeže. Takový portál jim usnadní práci. A že dětem nabídnou zajímavé možnosti, které je přivedou k té správné profesi,“ upřesnila náměstkyně Hoffmannová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…