Ostrava: Vánoce odstartují koncem listopadu, veřejnost může darovat strom

02.09.2022 17:39 | Tisková zpráva

Letošní Ostravské Vánoce již znají svůj termín zahájení, odstartují v sobotu 26. listopadu a potrvají do 1. ledna příštího roku. Pestrý program tentokrát nabídnou hned na pěti scénách a chybět nebude ani oblíbené vánoční kluziště či vyhlídkové kolo.

Ostrava: Vánoce odstartují koncem listopadu, veřejnost může darovat strom
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Právě vyhlídkové kolo bude mít letos poprvé k dispozici také bezbariérovou kabinu pro přepravu cestujících s omezenou mobilitou. Na Masarykově náměstí navíc může tento rok stát vánoční strom, který daruje veřejnost.

„Po loňském roce, kdy jsme museli program Ostravských Vánoc významně omezit, pevně věřím, že ty letošní budou moci proběhnout v plném rozsahu. Jedná se totiž o projekt, který vyžaduje dlouhodobou přípravu, na letošním ročníku pracujeme s týmem realizátora již prakticky od začátku tohoto roku,“ říká primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura a vyzdvihuje také dobrou spolupráci s vedením městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, který je tentokrát hlavním partnerem akce.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Ostravské Vánoce letos proběhnou v centru města hned na pěti scénách. Hlavní scéna bude tradičně umístěna na Masarykově náměstí, kde bude probíhat většina kulturního programu. Zároveň zde návštěvníci najdou oblíbené stánky s gastro sortimentem i dárkovým zbožím. „V bezprostřední blízkosti Hlavní scény bude i letos umístěno oblíbené vyhlídkové kolo, které navíc nově nabídne bezbariérovou kabinu pro cestující s omezenou možností pohybu,“ doplňuje Macura.

Vánoční kluziště už druhým rokem vyroste na náměstí Dr. Edvarda Beneše a jeho provoz zajistí společnost Sareza. Program pro rodiny s dětmi tradičně ovládne Jiráskovo náměstí a pozadu nezůstane ani Prokešovo náměstí, kde znovu vznikne takzvaná Umělecká scéna. Novinkou letošního ročníku je pak takzvaná Řemeslná scéna, která vznikne v Husově sadu, a na jejímž programu, zaměřujícím se na řemesla a tradice, spolupracuje realizátor s Centrem kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

„Dramaturgie respektuje pestrou skupinu návštěvníků a nezapomíná ani na komunitní rozměr Vánoc. Už teď můžeme prozradit, že v rámci Hlavní scény vystoupí Ondřej Gregor Brzobohatý nebo cimbálová muzika Iršava, dále pak například pěvecké sbory. Proběhnou také talk show či swingové podvečery,“ dodává k pestrému programu Vánoc náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Ostrava hledá vánoční strom pro Masarykovo náměstí

Po loňském roce, kdy se na centrální náměstí v Ostravě vrátil živý vánoční strom, chce dát letos realizátor akce veřejnosti možnost jehličnatý strom jako symbol Vánoc v Ostravě darovat. „Během roku se na nás obrátilo několik lidí, kterým na jejich pozemku vzrostlý strom překáží, ale nechtějí jej skácet bez dalšího užitku. Napadlo nás tedy přijít s výzvou k darování a budeme velice rádi, když se nám pro Ostravu povede najít strom, který bude mít svůj příběh,“ říká Jan Šumbera, jednatel Černé louky, s.r.o., jež je i letos realizátorem Ostravských Vánoc.

Případné skácení a převoz stromu pak zajistí Ostravské městské lesy, které disponují nezbytným technickým vybavením. Veřejnost se může v případě zájmu o darování stromu obracet přímo na realizátora akce prostřednictvím kontaktů uvedených na webových stránkách ZDE. „Pro rychlejší jednání je pak vhodné zaslat na e-mail ostravskevanoce@cerna-louka.cz informace o konkrétním stromě, tedy zejména o jaký druh se jedná, odhadovanou výšku a lokalitu, v níž se strom nachází,“ doplňuje Šumbera.

Rozpočet Ostravských Vánoc 2022

Celkový rozpočet Ostravských Vánoc 2022 činí bezmála 15 milionů korun, což je o milion korun více než v roce 2021. „Navýšení rozpočtu zohledňuje zvyšující se náklady na energie, materiál a personální zajištění akce ze strany dodavatelů,“ vysvětluje náměstkyně Bajgarová.

Samotná dotace pro realizátora akce je 5 milionu korun, na finančních nákladech spojených s konáním Ostravských Vánoc se však podílí i další subjekty, zejména městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz a další produktoví a mediální partneři. „Nezanedbatelnou částku z celkového rozpočtu (skoro 4 miliony korun) na sebe navíc musí akce sama vydělat,“ uzavírá Zuzana Bajgarová.

Organizátorem Ostravských Vánoc 2022 je statutární město Ostrava, které jejich realizaci již druhým rokem svěřilo společnosti Černá louka s.r.o. Akce se uskuteční v termínu od 26. 11. 2022 do 1. 1. 2023. Veškeré informace o programu a partnerech akce najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…