Ostrava je vzorem v elektronizaci veřejných zakázek

29.03.2012 19:46

V Senátu se v úterý 27. března uskutečnila konference na téma „elektronizace veřejné správy – součást boje proti korupci“.

Ostrava je vzorem v elektronizaci veřejných zakázek
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Jedním z velkých témat byly zkušenosti se systémem elektronických nákupů, které zavedla Ostrava pro své organizace v roce 2010. Systém plní jak centralizované zadávání veřejných zakázek, tak využívání e-aukcí.

Za město Ostravu prezentoval jeho výsledky náměstek primátora Tomáš Petřík. Na otázku, kolik Ostrava za systém zaplatila, sdělil: „Za systém jsme zaplatili asi 40 milionů korun. Za rok a půl fungování máme úsporu přes 100 milionů korun. Myslím, že výsledky hovoří jasně.“ Na téma zdravé veřejné správy pak hovořil odborník na elektronizaci veřejných zakázek a ředitel společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar. „Ostrava, ale i další města, která se do elektronizace veřejných zakázek pustila, jsou pro nás důkazem, že zdravá veřejná správa není jen naše vize, ale může být reálná. Záleží však na lidech a na skutečné vůli politiků,“ řekl. O důležité roli obchodních organizací měst při elektronizaci veřejných zakázek a zavádění centralizovaného zadávání a e-aukcí pak hovořil Roman Kadlučka, ředitel Dopravního podniku Ostrava.

Na konferenci byl oceněn primátor Ostravy Petr Kajnar za to, že se významně zasadil za zavedení systému elektronických nákupů v Ostravě. Za jeho přínos v oblasti elektronizace veřejných zakázek a hledání nových cest mu asociace APUEN (Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce) věnovala knihu s názvem „Mediální obraz projektu Systém sdružených nákupů v Ostravě“. Vítězslav Grygar ji předal v zastoupení náměstkovi Tomáši Petříkovi. Kniha pojednávající o zavádění a fungování systému elektronických aukcí v Ostravě z pohledu médií byla zpracována speciálně pro tuto příležitost, a to společností eCENTRE, která systém v Ostravě provozuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…