Ostrava schválila dotace na sport pro rok 2022

16.12.2021 20:33 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města rozhodlo na svém prosincovém zasedání o poskytnutí dotací v oblasti sportu. Podpora ve výši 132,7 milionů korun bude rozdělena mezi 172 projektů v oblastech tělovýchovy a sportu, významných sportovních akcí i podpory významných sportovních klubů.

Ostrava schválila dotace na sport pro rok 2022
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Na prosincovém zasedání zastupitelé rozhodovali ve třech dotačních programech statutárního města Ostravy na rok 2022 - tělovýchova a sport, významné sportovní kluby a významné sportovní akce. Oproti předchozím obdobím došlo v dotačních programech v oblasti sportu k významným změnám.  Dotační programy jsou digitalizovány, vše mohou kluby vyřešit pohodlně přes internet. Všechny dotační programy také detailněji vymezují způsobilé náklady a nově pak stanovují limity pro vybrané druhy nákladů. Před schválením dotačních programů došlo též k veřejnému projednání za účasti ostravských sportovních klubů. „Po tříleté snaze o reformu systému si troufnu říci, že jsme u zdárného konce a čekají nás snad jen kosmetické změny,“ dodala Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora.

Někdejší dotační program „podpora tělovýchovy a sportu“ byl dříve rozdělen do šesti témat, v každém z témat bylo potřeba žádat samostatně, což mohlo představovat zvýšenou administrativní zátěž žadatelů. Žádosti se zjednodušily co do jejich počtu, kdy kluby byly zvyklé podávat až šest žádostí, tak i v rámci dokládání povinných příloh. Nyní se dotace akumuluje do jedné až dvou žádostí, pokud klub pořádá sportovní akci, a tím se stává celý proces transparentnější a administrativně méně náročný pro všechny.

V rámci dotačního programu tělovýchovy a sportu jsou dotace rozdělovány plošně, na základě kapitační platby. Nehledě na druh sportu a velikost klubu, přispívá město Ostrava na jednoho malého sportovce částkou 4 600 korun ročně. V rámci dotace jsou zohlednění také kvalifikovaní trenéři a akreditace sportovního centra. Programem je podpořena téměř stovka klubů, která se stará o zhruba čtrnáct tisíc dětí, celkovou částkou 31 942 000 korun.

V oblasti vrcholového sportu se jedná o podporu skoro osmi tisíc vrcholových sportovců reprezentujících město. I zde dotace naznaly změn. Vrcholové kluby jsou hodnoceny stejně dle sportů, jež reprezentují. Nehledí se na to, zda se jedná o ženský nebo mužský tým. Nově stanoveny byly také limity uznatelných nákladů tak, aby se dotace využívaly efektivně. Pro vrcholové kluby je navíc na následující rok připravena také podpora marketingové strategie a pomoc se získáváním sponzorů, se kterými má Ostravsko problém. Město bude apelovat na společenskou zodpovědnost firem. V dotačním titulu byly ostravské kluby podpořeny částkou 91 800 000 korun.

„Jsme rádi, že můžeme být partnerem různorodých aktivit v oblasti sportu na území města. Jedním z negativních důsledků pandemie je rovněž menší zájem dětí sportovat a vyhledávat pohyb, je proto nezbytné nabídnout jim dostupné sportovní vyžití, vést je ke zdravému životnímu stylu a dostatečně je motivovat. Věřím, že tento nový systém s jasnými pravidly prospěje klubům, a motivuje i je získávat více dětí pro sport a pohyb,“ konstatovala náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Podpořena bude celoroční činnost sportovních klubů, a to od klasických sportovních disciplín, jako je fotbal, hokej, přes míčové a vodní sporty, atletiku, až po tanec či lukostřelbu. Ze sportovních akcí to pak budou turnaje, hry a soutěže ve všech sportech, které si jen lze představit. Pro příklad lze předestřít cyklistiku, judo, krasobruslení, florbal, běh, aerobik nebo gymnastiku. V rámci významných sportovních akcí byl podpořen například mezinárodní parahokejový pohár, mládežnické turnaje v házené, gymnastice, basketbalu či volejbalu nebo například Ostrava Judo Open. Celkem bylo podpořeno 47 akcí ve výši 8 945 000 korun.

Nedílnou součástí dotačních programů je také podpora investic do sportovní infrastruktury. O podpoře dotačního titulu „program na podporu sportovní infrastruktury – výstavba, rekonstrukce, opravy,“ ve kterém je evidováno 31 žádostí, bude rozhodováno na lednovém jednání zastupitelstva. Účelem programu je udržování kvalitních technických podmínek sportovišť, rozšiřování a modernizace sportovní infrastruktury na území statutárního města Ostravy. Na projekty v oblasti „infrastruktury“ je alokováno až zhruba šest milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …