Ostrava slaví 30. výročí sametu

15.11.2019 19:35

Oslavy 30. výročí sametové revoluce začaly v pátek 15. listopadu na Masarykově náměstí. Na tři tisíce především studentů se zapojily do lidského řetězu. Besedy, výstavy a projížďky autobusy s výkladem událostí z roku 1989 se těšily velkému zájmu.

Ostrava slaví 30. výročí sametu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Na Masarykově náměstí vyrostl stan, ve kterém se konají besedy a v němž je umístěna výstava fotografií z listopadu 1989 v Ostravě. Naproti stanu je dřevěná konstrukce s fotografiemi z Ostravy 80. let, kterým dominuje milicionář, jehož plastika byla na náměstí až do konce roku 1989.

„Čtyřdenní oslavy výročí sametové revoluce připravilo město Ostrava ve spolupráci s třiceti organizacemi. Překvapuje mě, že dnes, po třiceti letech, přibližně třetina lidí si myslí, že se za socialismu žilo lépe. Přitom velká část těchto lidí patří k mladé generaci a tito lidé socialismus ani nezažili. Proto je důležité si připomínat listopad 1989 a změny, které přinesl,“ řekl na zahájení oslav primátor Tomáš Macura.

Pátečního programu se účastnili žáci ostravských základních a středních škol. Vyslechli si besedy účastníků listopadové revoluce v Ostravě, zapojili se do pouliční pátrací hry, vyráběli si připínací placky a transparenty, vyzkoušeli si výrobu samizdatu a projeli se autobusy Karosa, v nichž si vyslechli komentář k dění v Ostravě v listopadu 1989.

Program na náměstí pokračuje od rána až do večerních hodin až do pondělí 18. listopadu. Ve stanu se uskuteční další besedy, koncerty, hudební bloky, scénická čtení, budou se promítat dokumenty či vyrábět klíče. Podrobnosti najdete na webu www.ostrava30.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…