Ostravské kalendárium 2018 - přehled událostí právě uplynulého roku

29.01.2019 10:02

V poslední lednový den bude pokřtěno Ostravské kalendárium 2018, které nabízí přehled událostí právě uplynulého roku. V chronologickém sledu připomene řadu společenských, politických, kulturních a sportovních událostí nejen ve městě, ale také s Ostravou určitým způsobem spojených.

Ostravské kalendárium 2018 - přehled událostí právě uplynulého roku
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Rok 2018 se nesl ve znamení 100. výročí vzniku Československa a 90 let od úmrtí světoznámého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Orientaci v jednotlivých záznamech při vyhledávání informací usnadňují rejstříky a také přehled akcí k významným výročím.

Oslavy 100 let samostatného československého státu připomenula celá řada akcí, mezi něž patřily výstavy „Ostrava 1918–1938“ a „Stalo se před 100 lety“, vysazování Stromů republiky v městských obvodech nebo projekt Národního divadla moravskoslezského „Půl století historie ve třech večerech“. Vyvrcholením oslav ve dnech 27. a 28. října byly průvod v dobových kostýmech, rekonstrukce příjezdu prezidenta T. G. Masaryka do Moravské Ostravy v roce 1924 a řada hudebních vystoupení v centru města a na Slezskoostravském hradě.

Výročí úmrtí Leoše Janáčka připomněly především 1. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka, který vznikl spojením Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj a festivalu Janáčkovy Hukvaldy a čtyřdenní Hudební maraton Leoše Janáčka, v jehož průběhu zaznělo na 15 koncertech 40 mistrových skladeb.

K významným politickým a společenským událostem patřily volby prezidenta republiky, volby do zastupitelstev obcí, konference TBEX EUROPE 2018 a akce k 190. výročí založení Vítkovických železáren.

Dokončena byla rekonstrukce auly Ostravské univerzity a adaptovány byly prostory v Divadle Jiřího Myrona, ve kterém byla otevřena kavárna Národní dům.

Z bohatého kulturního života lze dále uvést otevření galerie PLATO Ostrava a stálé expozice v Domě umění: „František Jureček – Alois Sprušil/Nová galerie v nové republice“ či již tradiční a věhlasné festivaly Colours of Ostrava a Svatováclavský hudební festival. Vynikajícího úspěchu dosáhla Komorní scéna Aréna, vyhlášená divadlem roku 2017, Národní divadlo moravskoslezské uvedlo premiéru Janáčkovy opery Osud, a stalo se tak teprve druhým divadlem na světě, které odehrálo souborné operní dílo tohoto skladatele.

Do sportovní historie se město zapsalo pořádáním atletické soutěže týmů Kontinentální pohár, konané poprvé v České republice. U příležitosti zimních olympijských her se konal Olympijský festival, jehož součástí byl Olympijský park u Ostravar Arény.

V loňském roce nás bohužel opustily některé významné osobnosti: spisovatel Ota Filip, herec a režisér Luděk Eliáš, poslankyně Národního shromáždění Marie Miková, která odmítla okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 nebo operní pěvkyně Věra Heroldová.

Ostravské kalendárium vychází tradičně na konci ledna. Publikaci připravil kronikář města Ostravy Martin Juřica ve spolupráci se členy komise muzejní, letopisecké, názvoslovné a heraldické Rady města Ostravy.

Publikace má 115 stran, vychází v nákladu 500 kusů. V omezeném množství bude bezplatně k dostání v informačních centrech společnosti Černá louka, Archivu města Ostravy, Knihovně města Ostravy, Moravskoslezské vědecké knihovně, Ostravském muzeu a v antikvariátu a galerii Fiducia.

V elektronické podobě bude Ostravské kalendárium 2018 přístupné ZDE v oddílu publikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…