Otrokovice: Jak to bylo s Terénní službou rodinám s dětmi

31.08.2021 19:51 | Tisková zpráva

Činnost Charity Otrokovice je a vždy byla velmi rozmanitá. Vedle pomoci pro seniory a pro lidi bez domova byla potřeba pomoci i rodinám s dětmi.

Otrokovice: Jak to bylo s Terénní službou rodinám s dětmi
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

V březnu 2006 tak vznikla Terénní služba rodinám s dětmi, kterou zajišťovala nejprve jedna pracovnice. Došlo k navázání spolupráce s OSPOD Městského úřadu Otrokovice a již v polovině května 2006 byla služba nabídnuta první rodině. Hned v červnu následovalo rozšíření služby o dalšího zaměstnance.

„Základní tvář a nastavení dala službě první vedoucí, paní Petra Mikulková. V prvním roce podpořila služba, prostřednictvím dvou zaměstnanců, šest rodin s dětmi. Potřeba služby postupně stoupala a v roce 2020 služba v počtu 4 sociálních pracovnic spolupracovala se 46 rodinami“ představila počátek a rozvoj služby vedoucí Lada Rektoříková.

Služba v průběhu let navazovala a rozvíjela možnosti spolupráce s dalšími odborníky a institucemi s cílem co nejvíce zkoordinovat pomoc rodinám v obtížích. Pracovníci služby chtějí poskytovat kvalitní pomoc, a proto se snaží i o svůj odborný růst. Průběžně probíhá vzdělávání zaměřené na problematiky dotýkající se rodin s dětmi.

Co může služba nabídnout?

„Je to poměrně široký obsah pomoci, zároveň je ale vymezen tzv. základními činnosti dle zákona. Nejčetnější spolupráci zaznamenáváme v oblasti finančního hospodaření, kam spadá celá řada problematik, například pomoc s udržením bydlení, přehledy příjmů a výdajů, nastavení splátkových kalendářů v rámci řešení dluhů a exekucí, podávání informací k sociálním dávkám, pomoc s vyhledáváním volných pracovních míst včetně pomoci při sepsání životopisu,“ přibližuje rozsah služeb Lada Rektoříková.

Velkou oblastí je podpora rodičů, aby dokázali rozvíjet schopnosti a dovednosti svých dětí, a zvládat jejich výchovu. Spadá sem i podpora v rámci školní přípravy, nikoliv však doučování. Realizace těchto činností probíhá většinou v domácnosti rodiny. Pracovnice služby však pomohou i na úřadech nebo s nácvikem různých činností, popřípadě odkáží na jiné odborníky. Služba je bezplatná a je vázána mlčenlivostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…