Označení VOC Znojmo má 44 nových vín. Poprvé je ochutnají návštěvníci festivalu

08.04.2018 6:32

VOC Znojmo se rozrostlo o neuvěřitelných 44 nových vín s označením víno originální certifikace. Rozhodla o tom komise degustátorů na posledním zatřiďování vín. „Vzhledem k tomu, že naši vinaři využívají prestižní zavedené značky VOC Znojmo častěji a přihlašují více vzorků, rozhodli jsme se pro dva jarní termíny zatřiďování z důvodu objektivnějšího hodnocení. Jedno hodnocení proběhlo na konci března, to druhé tento čtvrtek,“ vysvětluje předseda VOC Znojmo František Koudela.

Označení VOC Znojmo má 44 nových vín. Poprvé je ochutnají návštěvníci festivalu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Celkem bylo v těchto dvou kolech přihlášeno 45 vín, přičemž dle komise nevyhovělo pouze jedno víno a označení VOC Znojmo tak nově ponese 44 vín. „Je evidentní, že vinaři přihlašují opravdu velmi kvalitně připravená vína a procento zatřídění se zvyšuje. Hodnotící komise je velmi přísná, to vinaři moc dobře vědí, a tak není dobré ji zkoušet a riskovat tak, že víno nevyhoví,“ zdůrazňuje Koudela. Všechna nově zatříděná vína ochutnají poprvé návštěvníci 8. května na Festivalu vína VOC Znojmo. „A že se mají na co těšit,“ dodává s úsměvem Koudela.

A jaká vína prošla komisí a obdrží pásku VOC Znojmo? Nejvíce vín je odrůdy Sauvignon (17), dále Veltlínského zeleného (15), Ryzlinku rýnského (10) a cuvée (2). „Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění,“ připomíná Koudela. „Na identifikační pásce nalezne každý zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži,“ doplňuje Koudela. Pro spotřebitele je tato kontrolní páska garancí původu a výjimečnosti vín z vybraných viničních tratí znojemské vinařské podoblasti.

Nově zatříděná vína VOC Znojmo budou moci milovníci vína ochutnat Festivalu vína VOC Znojmo, který se koná v úterý 8. května na Horním náměstí a na tzv. odrůdových ulicích ve Znojmě.

Pravidla přísnější, než definuje zákon

Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. Označení VOC však cílí v první řadě na spotřebitele, který má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje opravdu kvalitní víno, které je typické pro danou oblast. Pro Znojemsko jsou to vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Aby ve vínech ještě více vynikl terroir a vína tak byla ještě charakterističtější pro Znojemsko, musela mít zatřiďovaná vína zbytkový cukr maximálně 15 gramů na litr. Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti. Zatřiďování vín do apelačního systému VOC Znojmo probíhá vždy 2x ročně – v dubnu a srpnu.

Rozhodnutí o přiznání VOC Znojmo obdrží Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ministerstvo zemědělství ČR. Dále budou výsledky zveřejněny ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…