Pardubice: Centrum duševního zdraví zve klienty do nově rekonstruovaných prostor

14.12.2021 6:32 | Tisková zpráva

Centrum duševního zdraví na Bělehradské ulici v Polabinách se zabydlelo ve staronových prostorách. Po rekonstrukci svého zázemí otevřelo denní centrum pro stávající i nově přicházející klienty, tedy pro všechny, kdo pociťují duševní obtíže.

Pardubice: Centrum duševního zdraví zve klienty do nově rekonstruovaných prostor
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Společně se zdravotnickými a sociálními pracovníky zde mohou trávit volný čas v bezpečném a příjemném prostředí – volně přístupné je centrum v úterý odpoledne a pátek dopoledne, v ostatní časy ve všedních dnech po domluvě s personálem.

Centrum duševního zdraví Pardubice provozuje organizace Péče o duševní zdraví a v rámci Pardubického okresu podporuje lidi s duševním onemocněním na jejich cestě k zotavení z vážné duševní nemoci, jako jsou schizofrenie či těžké chronické deprese, prostřednictvím propojených sociálních a zdravotních služeb. Veřejnosti se otevřelo po půlroční rekonstrukci letos v listopadu.

„Těší nás, že jsme mohli 1,5 milionem korun přispět k náročné rekonstrukci objektu na Bělehradské ulici. Vzhledem k tomu, že se Centrum rozrostlo o zdravotnický personál a hlavně výrazně navýšilo počty klientů, bylo nutné kapacitně navýšit i prostory střediska. Vznikly zde kanceláře, konzultační místnosti i ordinace pro lékaře – psychiatra, ale hlavně denní centrum, kam mohou klienti přijít, setkávat se s ostatními a v případě se i umýt a vyprat si oblečení,“ uvedl náměstek primátora zodpovědný za sociální oblast Jakub Rychtecký. „Služby na podporu duševního zdraví vnímáme jako velmi potřebné, obzvlášť v dnešní velmi náročné době, kdy počty lidí s duševními onemocněními stoupají. Po roce ostrého provozu se ukazuje, jak je důležité propojení terénních a ambulantních sociálních služeb s odbornou zdravotní péčí v rámci reformy psychiatrické péče, je to cesta správným směrem. Z rozpočtu města přispíváme do systému na službu sociální rehabilitace pardubických klientů, kterou jsme dotačně podpořili z programu podpory v sociální a zdravotní oblasti částkou 310 600 korun, a to s dvouletou garancí, v součtu tedy centrum v roce 2022 od města Pardubice na provoz obdrží 621 200 korun,“ dodal náměstek Rychtecký, který se účastní jednání Rady vlády pro duševní zdraví za Svaz měst a obcí České republiky.

Pracovníci Centra nabízejí klientům všestrannou, rychlou a intenzivní pomoc v rámci jejich zotavování. „Naším cílem je být pro ně oporou a pomoci jim žít spokojený a smysluplný život i přes omezení způsobená jejich nemocí. S klienty řešíme nejen léčbu diagnostikovaného onemocnění, ale také jejich osobní rozvoj, budování sebedůvěry, navazování vztahů, návrat k volnočasovým a pracovním aktivitám a tím i plnohodnotné znovuzapojení se do společnosti. Náš tým nespolupracuje pouze s klientem samotným, ale podle jeho potřeb také s jeho blízkým okolím, lékaři či dalšími odborníky a institucemi,“ uvedl vedoucí střediska Artem Vartanyan. „Nabízíme klientovi podporu v místě, kde se cítí bezpečně, ideálně doma. Tak, aby nemusel být hned hospitalizován v nemocnici či jiném zařízení. Pomáháme klientům starším osmnácti let terénně, tedy přímo u nich doma, ale i ambulantně. V kontaktu s nimi můžeme být i několikrát denně, kontakt nepřerušujeme ani v době jejich hospitalizace, kdy je zase připravujeme na návrat do domácího prostředí - lidem bez obtíží se to může zdát jako běžná, nenáročná věc, ale naši klienti během hospitalizací například neopakují rutinní činnosti a kladou si otázky, jaký bude návrat do přirozeného prostředí. Většina z nich změny velmi špatně snáší,“ přiblížil činnost Centra jeho sociální pracovník Jan Rybička.

Zřízení Center duševního zdraví vychází ze Strategie reformy psychiatrické péče a jejich cílem je začlenění osob s dlouhodobým duševním onemocněním do běžného života. Centrum duševního zdraví v Pardubicích vzniklo v r. 2019 jako jeden ze dvou pilotních projektů Péče o duševní zdraví, z.s. s cílem dokázat funkčnost propojení zdravotní a sociální péče v komunitě (druhým pilotním projektem je CDZ v Hradci Králové. Narůstající počet klientů dokazuje, že tento projekt je více než potřebný a do budoucna se služba bude muset dál rozvíjet, aby stačila uspokojovat potřeby cílové skupiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

10:28 Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

Stinná místa, moderní prvky, prostory pro milovníky trvalek i inspirace Paříží. Zámecká zahrada má z…